ANA BRNABIĆ: Samo tri sata ste u učionicama PROSVETARI: Premijerko, nemaš pojma!
Foto: Zorana Jevtić

Premijerka uvredila srpske nastavnike

ANA BRNABIĆ: Samo tri sata ste u učionicama PROSVETARI: Premijerko, nemaš pojma!

Društvo -

Nastavnici imaju nedelju od 40 radnih časova, kritike predsednice Vlade su neutemeljene, tvrde prosvetni radnici

Prosvetne radnike u Srbiji naljutila je i uvredila opaska premijerke Ane Brnabić da ima nastavnika koji provode u učionici samo tri sata, pa roditelji deci moraju da plaćaju privatne časove.

- Više se neće pričati o povećanju plate od 10 odsto za sve, i za one koji provode 12 sati na poslu i za one koji rade samo tri sata - poručila je Brnabićeva, koja se i ranije zamerila prosvetnim radnicima, komentarišući da imaju mesec dana zimskog i dva i po meseca letnjeg raspusta, pa ne treba da traže veće zarade.

Besni i razočarani

Ogorčeni prosvetari kažu da su reči Ane Brnabić neutemeljene i da prosvetni radnici, kao i svi drugi, imaju nedelju od 40 radnih časova.

- Ona ne poznaje obrazovanje kad ne zna da profesori imaju 40-časovnu radnu nedelju. Ja i ne znam gde je ona završila školu! Nastavnici moraju da pripreme čas, da izvrše dopunsku i dodatnu nastavu, da sprovedu slobodne aktivnosti, da obave administrativne zahteve. Mnogo toga rade i kod kuće, jer u školama najčešće ima samo po dva, tri kompjutera. To što je rekla nije fer. Bez obrazovanja nema države, ko ne ceni obrazovanje, ne ceni ni državu - kaže Slobodan Brajković, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije, i dodaje da je po svemu sudeći svako preči od prosvetnih radnika.

foto: Fonet

Bez privilegija

Netačne su i tvrdnje da prosvetni radnici imaju tri meseca godišnjeg odmora, tvrdi Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

- S obzirom na to da je naša predsednica Vlade visokoobrazovana osoba, trebalo bi da zna da je po zakonu broj slobodnih dana godišnjeg odmora prosvetnim radnicima isti kao i svim drugim. Žao mi je što Ana Brnabić nastavlja lošu politiku svađanja prosvetnih radnika sa javnošću i prikupljanje jeftinih političkih poena - kaže Jankovićeva.

Jasna Janković, USPRS

NEK PREMIJERKA PRIČA SA ŠARČEVIĆEM!

Broj radnih časova tokom jedne nedelje treba da prati i kontroliše direktor škole, pojašnjava Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

foto: Fonet

- O tome koliko časova će nastavnici i profesori raditi vodi računa direktor škole, a prema novom zakonu, njih imenuje i razrešava ministar prosvete. Zato bih Ani Brnabić preporučila da o tome komunicira s ministrom Šarčevićem, koji treba da razreši one direktore škola koji ne rade dobro svoj posao - zaključuje Jankovićeva.

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Zorana Jevtić, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NAJORIGINALNIJI MATEMATIČKI ODGOVOR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track