BRNABIĆEVA O STANJU U PROSVETI: Nije fer da svi nastavnici imaju istu platu
Foto: Zorana Jevtić

Napraviti sistem u kojem se trud nagrađuje

BRNABIĆEVA O STANJU U PROSVETI: Nije fer da svi nastavnici imaju istu platu

Društvo -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić precizirala je da povodom platnih razreda u prosveti smatra da nije prirodno da svih 80.000 učitelja, nastavnika i profesora ima istu platu.

foto: Zorana Jevtić

"Moramo da napravimo sistem u okviru koga prepoznajemo i nagrađujemo najbolje i to ne samo novčano, vec i karijerno. Platni razredi su samo sistem u kome će se kvalitet nagrađivati napredovanjem," dodala je ona.

PROSVETARI SE ŽALE NA MALE PLATE: Traže nastavak pregovora sa Ministarstvom

Ono što je neverovatno je što mi u Srbiji još uvek nemamo takav sistem istakla je premijerća. Mi nemamo sistem koji prepoznaje i nagrađuje učitelje i profesore koji podstiču talente kod đaka, kako bi oni ostvarili svoj puni potencijal, navela je Brnabić.

"Naš sistem ne vrednuje profesora koji sa đakom razgovara mimo nastave u želji da ga motiviše da uradi više, mi ne nagrađujemo učitelje koji neguju ljubav prema znanju i učenju. Naš sistem sabotira svako iskakanje iz proseka, čak i kada to iskakanje znači menjanje navika koje nas vuku na dole." Premijerka kaže da je veruje da je njena uloga da podiže standarde čak i kad je određena javnost "dočeka na nož" zbog toga.

foto: Shutterstock

"Moj posao je da pokušavam i ne odustajem od onoga u šta verujem i šta sam obecala gradanima Srbije, uz sva osporavanja koja idu sa tim", navela je ona u otvorenom pismu.

PROSVETARI PORUČUJU NOVOM MINISTRU; Čekamo da se ispoštuje sve što je dogovoreno

Brnabićeva objašnjava da kada govori o uvođenju platnih razreda miisli o fantastičnim profesorima koji vole svoj posao, koji poštuju mlade generacije kojima posvecuju i deo svog slobodnog vremena učeći ih stvarima koje se ne nalaze u programu, a koje su potrebne za život u 21. veku, kao što je sloboda u izražavanju stavova, negovanje dijaloga, citanje ili ljubav prema kulturi. Ona ističe da je postojeći sistem plata održiv i da u budžetu, posebno ove godine kada teške mere finansijske konsolidacije daju rezultate, ima sredstava da se plate povecaju, kao što ce biti povecane, i da se povecavaju u godinama pred nama, kao što će se povećavati.

foto: Profimedia

"Ali ovakav sistem nije fer. Nije fer prema vecini nastavnika i profesora koji su ponos profesije. Nije fer, jer njihov trud i uspeh nisu ni karijerno priznati u smislu prelaska u sledeci platni razred. Ovakav sistem takode ne daje nikakvu motivaciju novim generacijama nastavnika i profesora koji tek pocinju da rade ovaj posao," zaključila je ona.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

POGLDEAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) LETVOM GA TUKAO DO SMRTI! Policija još traži Nemanju C, ubicu sa Miljakovca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track