ŠOKANTNO: Srbija puna opasnog otpada
Foto: Dragana Udovičić

Kod Obrenovca krio toksične i kancerogene materije

ŠOKANTNO: Srbija puna opasnog otpada

Društvo -

Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine, upozorio da ovakvih opasnih deponija u Srbiji ima
još i pozvao sve koji primete sumnjiv otpad da jave

Otpad koji je pronađen u selu Vukićevica kod Obrenovca, koji je u 89 burića krio Zoran Marković, visoko je toksičan i izuzetno kancerogen, pokazale su analize, a to je juče na divljoj deponiji potvrdio profesor Ilija Brčeski, stručni saradnik Instituta MOL.

- Od 15 uzoraka, 11 je kancerogeno i toksično, a četiri su inertna, što ne znači da smeju da se protivzakonito odlažu, već moraju da se prerađuju. Ovaj otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagađivala podzemne vode. U otpadu su nađeni derivati benzola, benzena i trihloretilenya, koji je veoma teško razgradiv. Reč je o industrijskom otpadu koji dolazi iz ulja i maziva. Njegova osnovna toksična osobina je da se širi kroz podzemne vode i tako dospeva do ljudi i životinja - rekao je profesor Brčeski i dodao da medicinskog otpada nije bilo.

foto: Dragana Udovičić

Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine, upozorio je da ovakvih opasnih deponija u Srbiji ima još i pozvao sve koji primete sumnjiv otpad da jave.

- Namera je bila da se ovaj otpad ovde sahrani. Zadovoljan sam što smo sprečili katastrofu i jedva čekam da se završi istraga i da se utvrdi odakle je stigao. Trovanje zemljišta, podzemnih voda i građana se mora zaustaviti odmah! Država neće tolerisati ugrožavanje životne sredina i zagađenje zbog neodgovornog ponašanja pojedinca. Dok ne dobijemo analizu, građani ne treba da koriste vodu iz bunara - rekao je Trivan.

Onkolog dr Siniša Radulović kaže za Kurir da se benzen nalazi na zvaničnom spisku kancerogenih materija.

- Bez dileme, benzen je veoma opasan. Kancerogen je i katastrofalno je imati ga u blizini, a nikako ne sme da dođe u kontakt s kožom ili da ga neko preko zagađene vode unese u organizam. U eksperimetnalnoj medicini benzen se daje životinjama da im izazove tumor. Sreća je što je deponija na vreme otkrivena - kaže dr Radulović.

foto: Dragana Udovičić

Podsetimo, vlasnik firme „Nitor trans“ Zoran Marković uhapšen je jer je 25 tona otrovnog otpada nađeno na njegovoj privatnoj parceli. Kako se procenjuje, on bi od tog nelegalnog otpada zaradio oko tri miliona dinara ili oko 25.000 evra.

Opštinski javni tužilac Danijela Sinđelić rekla je da se još veštače uzorci otpada i da će tužilaštvo nastaviti da obaveštava građane.

- U zavisnosti od kvalifikacije krivičnog dela, minimalna kazna može da bude novčana i pet godina zatvora - rekla je Sinđelićeva.

foto: Dragana Udovičić

Miroslav Čučković

NAS SAMO NLO NIJE NAPAO

Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, kaže da je protivzakonito odlaganje otpada u Vukićevici otkriveno 1. avgusta, na osnovu prijave građana, i da su nadležni odmah krenuli u istragu.

- Nije tema za šalu, ali moram da kažem da nas u Obrenovcu jedino još NLO nije pogodio. Svakoga dana stanovnicima dovozimo cisterne s pijaćom vodom da ne bi koristili bunarsku, dok ne stignu rezultati analiza - rekao je Čučković i dodao da u ovom selu meštani i inače nemaju vodu, već dobijaju cisternu dva puta nedeljno.

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) KANCEROGEN I OPASAN: Jezivi rezultati analize! Otpad pronađen kod Obrenovca je bomba koja bi decenijama zagađivala vode

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track