NOVICA ANTIĆ, PREDSEDNIK VOJNOG SINDIKATA: Žilavost srpskog naroda će pobediti
Foto: Privatna Arhiva

Intervju

NOVICA ANTIĆ, PREDSEDNIK VOJNOG SINDIKATA: Žilavost srpskog naroda će pobediti

Društvo -

Ko je Novica Antić mimo sindikata, šta misli o srpskom narodu, tradiciji, politici, svemu što nam se događa...?

Rođen je 1978. godine u Beogradu, u oficirskoj porodici. Pre svega je vojnik, a uz to kriminalista, pravnik i sindikalac. Posle završene srednje škole upisao je vojnu, gde ga zatiče NATO agresija. U profesionalnoj vojnoj službi je upravo od te ratne 1999. godine kao treća generacija profesionalnih vojnika u svojoj porodici.

U životu i službi doživeo je da bude nagrađivan sa najviših nivoa, ali i da bude osumnjičen od Haškog tribunala za nepoštovanje suda i uticaj na svedoke u slučaju protiv bivšeg predsednika SRJ Milana Milutinovića.

Posvećen Kosmetu

Jedan je od prvih članova Vojnog sindikata Srbije, a od 2014. godine i njegov predsednik. U njegovoj biografiji i porodici isprepletala se istorija o stradanju srpskog naroda u 20. veku. Iz njegove porodice po majci, rođene Jasenovčanke, potiče jedan od kustosa muzeja o stradanju Srba u Jasenovcu i čovek koji je spasao njegovu postavku prenevši je u Beograd. Ni Novicu pola veka kasnije ti vetrovi stradanja neće zaobići - doživeo je rat zajedno sa rođenim bratom, koji je Srbiju branio na Košarama.

- Trenutno sam posvećen izložbi o stradanju srpskih manastira i crkava na Kosovu i Metohiji, koja će se održati u Moskvi - počinje razgovor Antić.

foto: Privatna Arhiva

Vernik, poznavalac istorije i pravoslavlja, priča nam o kosovskom pogromu kao nepravdi koja opominje da nam preti nestajanje... Da kao Srbi moramo da se uzdignemo, vratimo korenima, obnovimo državu, koju su posle nedaća i ratova dokusurili korumpirani političari u sistemskoj pljački i otimačini.

- Treba podvući jasnu liniju između naroda i kvazielite, koja kroz jedan nakaradni sistem pljačka i otima od naroda. Srbija je divna zemlja. U Šumadiji, gde živim i koju sam svim srcem zavoleo, u narodu postoje ljudi koji su bez ikakve visoke škole, a koji bi mogli državu da vode. Domaćini, koji odvajkada od svojih dedova slušaju priče o herojstvu i poštenju znaju šta je zemlja hraniteljka. Kako se čuva i brani - priča Novica.

Boli ga i što se svaki srpski patriotizam obesmišljava od nametnutog nam prozapadnog establišmenta, u zemlji koja je dala jednog Živojina Mišića, čija se taktika i danas izučava i na Vest pointu. Ali i pored svega, misli da će žilavost srpskog naroda pobediti. Iskreno veruje u to.

Obavezuju grobovi

- U sindikalnom radu upoznao sam mnoge divne ljude, ljude koji su krvarili za ovu zemlju i opet bi, ako ne daj bože zatreba. Ljude koji znaju šta je krst i uniforma, dve najveće svetinje u Srba. Ona divna mladost na aprilskim demonstracijama u Beogradu pokazuje da ima nade. Narod koji je podržao svoju vojsku i policiju. Odatle treba da se crpi energija za buduću obnovu države - kaže Antić.

Novica je završio i muzičku školu. Neretko sa prijateljima i zapeva, voli srpsku „dvojku“ i krajiške pesme. U njemu teku obe krvi. I šumadijska i krajiška, ona iz Jasenovca u kom više nema porodične kuće, ali stoje nedavno obnovljeni grobovi predaka koji će svedočiti da smo i tu nekad postojali.

Dragan Alempijević

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! NOVI OBRAČUN „KALJARSKOG“ I „KAVAČKOG“ KLANA U BEOGRADU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track