VELIBOR DŽOMIĆ: Crnogorske vlasti progone srpske sveštenike!
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

reakcije iz SPC zbog novih propisa u Crnoj Gori

VELIBOR DŽOMIĆ: Crnogorske vlasti progone srpske sveštenike!

Društvo -

Udarac Zakonske odredbe koje uslovljavaju srpske sveštenike u Crnoj Gori biće poništene na ustavnom sudu kao diskriminatorne, ocenjuju u pravnom savetu Mitropolije crnogorsko-primorske

Crnogorske vlasti pokušavaju da proteraju sveštenike Srpske pravoslavne crkve koji dolaze u Mitropoliju crnogorsko-primorsku, time što im za boravak u zemlji postavljaju uslove i traže da polažu crnogorski jezik i prilože potvrdu da je verska organizacija za koju rade registrovana, upozorio je za Kurir protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koroodinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske.

foto: Printscreen

On kaže da su uslovi koji se nalaze u novom crnogorskom zakonu o strancima, koji je usvojen 14. februara, atak na srpsko sveštenstvo.

Loša namera

- Ovo je jedna vrsta zakonske blamaže i potpuno je nepotrebna, a najštetnija je upravo za samu državu Crnu Goru. Tražiti ovakve uslove od sveštenih lica je nenormalno, a naročito ako se zna da u Americi, Engleskoj, Francuskoj ili Nemačkoj pravoslavni sveštenici dobijaju boravke bez potvrde o poznavanju jezika. Priča je više nego smešna i mislim da je neko imao lošu nameru prema sveštenstvu, sa ciljem da nastavi progon crkvenih delatnika, ali se zapravo najviše nasprdao sam sebi. Mislim da će ove zakonske odredbe biti poništene na ustavnom sudu kao diskriminatorne - smatra Džomić.

foto: Marina Lopičić

Povodom zahteva crnogorskih vlasti, oglasio se i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, tražeći od vlasti da prestane progon sveštenih lica.

Nezakonito

- Obaveza registracije ne postoji po zakonu, te niko, pa ni Crkva nije dužna da postupa i čini radnje koje zakonom nisu propisane. Još jednom i iznova pozivamo MUP Crne Gore da prekine s progonom i izgonom više sveštenika i monaha koji nemaju crnogorsko državljanstvo. Uporno se prenebregava činjenica da je reč o ljudima koji nikada nisu imali problem sa zakonom i koji su lojalni građani Crne Gore - rekao je Amfilohije.

foto: Fonet

Dimitrije Kalezić

ZLOUPOTREBA ZAKONA I PSIHOLOGIJA ZLA

Postavljanjem ovakvih uslova stvaraju se razarajuće tendencije, upozorava profesor na Bogoslovskom fakultetu protojerej-stavrofor dr Dimitrije Kalezić.

- Postavlja se pitanje da li je crnogorski narod nešto antisrpsko kada se ovako postavlja prema srpskim sveštenicima? Mislim da je to zloupotreba zakona i zloupotreba mišljenja. Psihologija dubokog inata s tendencijama razaranja, uništavanja. A koga, to je znak pitanja, ali izvesna je prisutnost psihologije zla i pakosti sa razarajućom tendencijom - kaže Kalezić za Kurir.

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Marina Lopičić, Fonet, Profimedia, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) "MOŽETE SAMO DA SANJATE DA SRBIJA PRIZNA KOSOVO!"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track