Prozivkom na Filološkom kandidati biraju smer

Prozivkom na Filološkom kandidati biraju smer

Društvo -
Na rang listama se pored svakog imena i prezimena kandidata nalazi koji je prijemni ispit polagao, prethodni uspeh, ali i svi studijski profili u okviru studijskog programa jezik, književnost, kultura na koje mogu da se tokom prozivke, od 5. do 7. jula, opredele

BEOGRAD - Budući brucoši, koji su se prijavili za studijsku grupu jezik, književnost i kultura na Filološkom fakultetu u Beogradu moraće da se, u skladu sa brojem bodova i mesta koje su osvojili na prijemnom ispitu, od 5. do 7. jula jave na prozivku, kako bi se upisali na taj fakultet i izabrali studijski profil, odnosno smer.

Kako je objasnila dekan tog fakulteta Aleksandra Vraneš, već drugu godinu na Filološkom se organizuju prozivke za studijsku grupu jezik, književnost, kultura, koji sadrži čak 24 studijska profila.

Kada se opredeli za studijski profil, kandidat će se istog dana upisati, što znači da, ukoliko je izabrao samofinansirajuće mesto, treba tog dana da uplati prvu ratu za školarinu.

Prema njenim rečima, na rang listama se pored svakog imena i prezimena kandidata nalazi koji je prijemni ispit polagao, prethodni uspeh, ali i svi studijski profili u okviru studijskog programa jezik, književnost, kultura na koje mogu da se tokom svoje prozivke opredele.

"Zapravo se Filološki fakultet otvorio prema studentima više od bilo kog drugog fakulteta u Srbiji, jer je omogućio da ga prijemni ispit, koji je kandidat položio, vodi ka više studijskih profila unutar tog studijskog programa. Faktički kandidat, ukoliko je položio engleski, može da konkuriše na 21 profilu", napomenula je Vraneš.

Na prozivci, ukazala je ona, ne može da bude niko sem kandidata, odnosno u njihovo ime za određeni profil ne mogu da ih prijave roditelji. U sali, u kojoj će biti prozivka, biće postavljena dva semafora na kojima će biti istaknute sve opcije, odnosno profili za koje je kandidat položio prijemni ispit i imena pet narednih kandidata sa njihovim prosecima i uspehom na ispitu i konačni zbir.

Prema njenim rečima, to je upozorenje da su oni sledeći na redu za upis i da ukoliko u to vreme ne budu na prozivci, to automatski znači da su od upisa odustali.

"Može da se dogodi, bez obzira na to na kom mestu se kandidat nalazi na rang listi, da do njega stigne neko budžetsko mesto na nekom profilu za koji će se opredeliti", kazala je dekan Filološkog fakluteta.

Vraneš je objasnila da nakon što se opredeli za profil, kandidat potpisuje izjavu o grupi koju želi da upiše.

"Kandidati su, mislim, vrlo dobro već upoznati sa tim do kog mesta otprilike može da se očekuje budžetsko mesto, a od kog samofinansirajuće", rekla je ona i dodala da je to sa stanovišta fakulteta potpuno nepredvidivo.

Konačna rang lista na Filološkom fakultetu istaknuta je juče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track