OVE BOLESTI SU UGLAVNOM IMALI ODRASLI, A DANAS SVE ČEŠĆE DECA: Evo od čega mališani u Srbiji sve više obolevaju
Foto: Profimedia

danak savremenog načina života

OVE BOLESTI SU UGLAVNOM IMALI ODRASLI, A DANAS SVE ČEŠĆE DECA: Evo od čega mališani u Srbiji sve više obolevaju

Društvo -

Povišen krvni pritisak, masnoće i šećer u krvi, upalne bolesti creva, kamen u bubregu, promene na koži - sve su to bolesti koje su se ranije vezivale za odrasle osobe, a danas se sve češće javljaju kod dece.

Prof. dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete kaže da je jedan od razloga savremeni način života - nezdrava ishrana, slaba fizička aktivnost, ali i da je danas bolja zdravstvena edukacija stanovništva kao i bolja saradnja između zdravstvenih ustanova. On kaže da je tih bolesti bilo i ranije u dečjem uzrastu, ali da se o tome nije dovoljno razmišljalo i pričalo.

"Bilo je toga i ranije ali se o tome možda nije dovoljno razmišljalo i pričalo što nije bez značaja. Edukacija stanovništva je važna, te sada roditelji mogu ranije da prepoznaju simptome pojedinih bolesti", rekao je Vukomanović Tanjugu.

Kao primer naveo je Kavasakijevu bolest, koja ostavlja teške posledice na krvnim sudovima, koja je bila retka u Srbiji, ali da su danas lekari širom naše zemlje počeli da misle o njoj i da je više prepoznaju kod pacijenata.

"Kada se bolest prepozna na vreme i u prvih pet dana počne sa terapijom drastično se smanjuju učestalost promena na krvnim sudovima", pojasnio je Vukomanović.

Bolesti koje se vezuju za odrasle osobe, a koje se sve češće javljaju kod dece tema su ovogodišnjeg 50. tečaj za edukaciju lekara, zdravstvenih radnika i saradnika "Aktuelni problemi u pedijatriji 2018" poznat kao Februarski tečaj, a koji se održava od 26. februara do 2. marta.

Na skupu je bilo predavanja o primeni biohemijskih markera - analize koje su se do sada radile samo kod odraslih bolesnika, a danas sve češće rade i kod dece. Obrađene su brojne kardiološke , endokrinološke teme, ali i sve češće urinarne infekcije.

"Kamen u bubregu takođe se vezuje za odrasle osobe, ali se javlja i kod dece. Pre nekoliko godina u Insitutu je uvedena metoda laserskog razbijanja kamena u bubregu i prvi rezultati već su vidljivi", pojasnio je Vukomanović koji je i predsednik Organizacionog odbora Februarskog tečaja.

Direktor Instituta za majku i dete Radoje Simić podsetio je da je edukativni tečaj počeo davne 1968. godine, da su lekari iz Instituta odlaziili na usavršavanje u inostranstvo, a zatim svoje znanje prenosili mlađim kolegama u Institutu, ali i svim pedijatrima u Srbiji.

Ranije je tečaj trajao dve nedelje i to prva nedelja bila je posvećena edukaciji pedijatara u domovima zdravlja, a druga pedijatrima u bolnicama.

"Sada predavanja traju četiri dana. Kolege sa iskustvom svojim mlađim kolegama prenose znanja koja će im pomoći u svakodnevnom radu", naglasio je Simić.

On je dodao da tečaj nisu samo predavanja već i interaktivne diskusije, a prikazuju se vizite - pojedinačni pacijenti gde je bilo teško doći do dojagnoze.

Tečaj se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a edukativnim predavanjima tokom četiri dana prisustvovaće oko 1.000 lekara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja