Najnovije vesti

REKA SAVA NADIRE: Evo gde će sutra vodostaj preći nivo redovne odbrane od poplava
Foto: Nebojša Mandić

OPREZ ZBOG POPLAVA

REKA SAVA NADIRE: Evo gde će sutra vodostaj preći nivo redovne odbrane od poplava

Društvo

U Srbiji za sada nema opasnosti od poplava, ali zbog najavljenih padavina i talasa poplava u regionu sve nadležne službe treda da budu oprezne i u pripravnosti, izjavio je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoga (RHMZ) Jugoslav Nikolić.

On kaže da je situacija u Srbiji pod kontrolom i da se ne očekuju ''veći problemi'', kao i da je RHMZ izdao upozorenje o povećanju vodostaja na reci Savi s obzirom na trenutnu hidrološku situaciju u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

''Tokom sutrašnjeg dana očekujemo da vodostaj na Savi dostigne granicu vanredne odbrane od poplava, a da kod Sremske Mitrovice, Jamene i Beograda pređe nivo redovne odbrane od poplava. Ipak, ne možemo da kažemo da će biti poplava, ali moramo biti oprezni'', rekao je Nikolić.

Kako je naveo, RHMZ je blagovremeno obavestio i upozorio sve nadležne službe koje prate situaciju na terenu i dodao da će ta ustanova blagovremeno upozoravati i javnost ukoliko, kaže, postoji i najmanja opasnost od vremenskih nepogoda.

Nikolić je naveo da je porast vodostaja zbog obilnijih padavina zabeležen na Crnom Timoku i u gornjem toku Južne Morave, te da postoji mogućnost da se izliju manje reke, ali da se ne očekuje izlivanje većih vodotokova.

''Glavni vodeni talas na Dunavu je prošao, mada postoji neizvesnost zbog snega na Alpima koji će se otapati u narednom periodu, ali i to ćemo pažljivo pratiti'', naglasio je Nikolić.

Kako kaže, tokom noći uslediće novi talas padavina - u severozapadnim delovima padaće sneg, u centralnim krajevima kiša sa snegom, dok će u južnim i istočnim delovima zemlje sutra padati jaka kiša.

''Padavine će prestati u utorak, ali od srede do petka sledi novo naoblačenje sa snežnim padavinama i najhladniji dani sa minimalnim temepraturama od -4 do 0 stepeni i maksimalnim dnevnim temperaturama od -1 do 2 stepena'', naveo je Nikolić.

Direktor RHMZ kaže da je zahlađenje koje će se zadržati u Srbiji do sledećeg vikenda uslovljeno hladnim vazduhom sa severa Rusije koji će se prosiriti i na veći deo Evrope.

''Ovaj talas je sličan onom s početka marta, ali sa blažim temperaturama. Neće biti ledenih dana u kontinuitetu, ali će temperature drastično pasti za 10-15 stepeni'', kaže Nikolić.

Prema njegovm rečima, poboljšanje vremena može se očekivati za vikend.

U subotu je u jutarnjim satima moguća pojava mraza, ali će tokom dana doći do porasta temperature koja će, kako se očekuje, u nedelju biti između 10 i 12 stepeni. U aprilu se, kako kaže, očekuju prosečne temperaturame i za sada nema pokazatelja da će biti snega kao prošle godine.

Nikolić napominje da vremenske prilike moraju da se prate u širem regionu da bi prognoza bila što preciznija na užem području i podseća da je RHMZ bio inicijator formiranja Konzorcijuma za Jugoistočnu Evropu sa ciljem usavršavanja kratkoročnih prognoza, iskorišćavanja svih kapaciteta u regionu i bolje razmene informacija.

''Sve zemlje Jugositočne Evrope su pristupile ovom Konzorcijumu, postoji interesovanje i drugih zemalja poput Belorusije i Turske. Srbija je lider u regionu u pogledu struke i nauke kada je u pitanju vremenska prognoza'', istakao je direktor RHMZ.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto ilustracija Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI: Koji mandat juri Vladimir Putin?!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...