RODITELJI, VAKCINIŠITE DECU: Epidemija boginja do maja, pa opet na jesen?
Foto: Shutterstock

Poziv

RODITELJI, VAKCINIŠITE DECU: Epidemija boginja do maja, pa opet na jesen?

Društvo -

U Srbiji su od malih boginja do sada obolela 3.732 pacijenta, lekari kažu da će epidemija sigurno trajati još mesec i po, a ukoliko se ne poveća broj vakcinisane dece, može se očekivati da se ponovi pred kraj godine

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „ Dr Milan Jovanović Batut“, kod trećine obolelih javile su se komplikacije - zapaljenje pluća (410 obolelih) i zapaljenje mozga. Do sada je umrlo 12 ljudi.

Načelnica intenzivne nege Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac kaže da je od početka epidemije u toj ustanovi zbrinuto oko 40 mališana s komplikacijama nastalim od malih boginja.

- Do sada su to bile upale pluća, nismo imali upalu mozga kao komplikaciju i nije bilo smrtnih ishoda. Na odeljenju pulmologije u svakom momentu imamo zbrinuto po četvoro dece i to su mališani uzrasta do pet godina - rekla je dr Rsovac za Tanjug.

Doktorka Snežana Rsovac pozvala je roditelje da vakcinišu decu.

- Epidemija malih boginja će sigurno trajati narednih mesec i po. Mislim da će se ponovo pojaviti na jesen, ali ako se poveća broj vakcinisane dece, možemo smanjiti broj obolelih - naglasila je ona.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Poznati o MMR vakcini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track