BUDIMO HUMANI: Da Božidar (3) ima srećnije detinjstvo
Foto: Kurir

Boluje od cerebralne paralize

BUDIMO HUMANI: Da Božidar (3) ima srećnije detinjstvo

Društvo -

Vremenom su roditelji primetili da se Božidar ne razvija kao njegovi vršnjaci. Nakon analiza utvrđeno je da mu je povređen centar za pokret i motoriku, a sa dve i po godine dijagnostikovana mu je cerebralna paraliza

Humanitarna fondacija „Budi human - Aleksandar Šapić“ prikuplja novčana sredstva za malog Božidara Radojčića (3). Sve analize na koje je njegova mama tokom trudnoće išla bile su uredne, ali po savetu genetičara, odlučeno je da treba da se odradi amniocenteza. Nakon dobijenih rezultata hitno je izazvan porođaj i u 30. nedelji rodio se Božidar.

On je više od mesec dana bio u inkubatoru, a zbog komplikacija neko vreme su mu bila blokirana creva. Tom prilikom njegov mozak je pretrpeo ozbiljne posledice, izgubio je kiseonik i sa samo nekoliko meseci obavljena mu je operacija bruha. Vremenom su roditelji primetili da se Božidar ne razvija kao njegovi vršnjaci. Nakon analiza utvrđeno je da mu je povređen centar za pokret i motoriku, a sa dve i po godine dijagnostikovana mu je cerebralna paraliza.

Božidar danas ne hoda, ne sedi, ne govori, ali je uprkos svemu jedno razumno i pametno dete. Njegovi roditelji rade s njim od njegovog petog meseca, napredak je evidentan, ali nedovoljan. Kako bi mu se stanje popravilo, neophodne su transplantacije matičnih ćelija i rehabilitacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track