Najnovije vesti

ĐURIĆ: Sa Srbijom se ne može razgovarati jezikom ucene
Foto: Beta/Nenad Petrović

Direktor Kancelarije za KiM

ĐURIĆ: Sa Srbijom se ne može razgovarati jezikom ucene

Politika

BEOGRAD - Bilo kakve tvrdnje o tome da se Srbiji nameću rokovi ili ultimatumi su besmislene, zato što se danas sa Srbijom ne može razgovarati jezikom ucene, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 

"Svako ko misli da može, bilo preko novina sa niskim tiražem, ili na neki drugi način da tvrdi tako nešto - neće imati rezultat", poručio je Đurić.

 

Ideje da predsednik Vučić ima nekakav rok do juna da predstavi plan za KiM potpuno su sumanute, dodao je Đurić je ponovio da se danas sa Srbijom ne može na taj način razgovarati, te da su te ideje "potpuno sumanute".

 

Kako je rekao, razgovori koji će danas biti vođeni u Briselu, na čelu sa predsednikom Vučićem, biće u interesu Srbije, čak i, kako kaže, u trenutku kada ona možda ne nalazi dovoljno razumevanja u delu međunarodne zajednice.

 

"A čuli smo da jedan deo međunarodne zajednice nema dovoljno sluha za kompromisna rešenja", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

 

Srbija će nastaviti, kaže Đurić, da na kompromisima instistira, kao i da ne prihvata politiku u kojoj jedna strana treba da izgubi sve, a druga sve da dobije.

"Naročito ne prihvatamo to da naša strana bude ta koja sve gubi", naglasio je on.

 

On je dodao da je danasnja situacija u zemlji takva da sa narodom Srbije može da se razgovara otvoreno i iskreno, te da je moguće sa građanima podeliti i "činjenicu da nakon što su svojom politikom Tadić i Jeremić doveli do jednostrano proglašene nezavisnosti, predsednik Vučić pokušava da našu zemlju iz tog ambisa odsustva bilo kakve ideje izvuče".

 

"Naša delegacija nastaviće da se bori za Srbiju po pitanju KiM, kao što smo i videli u Njujorku ali i na svakom mestu, jer nam je itekako važna podrška Moskve i Pekinga, kao svih drugih. Važno je da učestvujemo i pridobijemo, makar i za ideju kompomisa, one koji nam nisu po tom pitanju tradicionalno naklonjeni".

 

Prema njegovim rečima, važno je da čitavo društvo, posebno intelektualna i akademska zajedna uzme učešća u dijalogu o KiM, naročito da bi Srbija iznela predloge za rešenje tog pitanja.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Pink/Foto: Beta/Nenad Petrović)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...