Kod domaćih operatora 10 puta skuplji roming nego u EU

APOS

Kod domaćih operatora 10 puta skuplji roming nego u EU

Društvo -
Ukoliko se prilikom prelaska granice ne povežete sa partnerskom mrežom vašeg operatora račun za mobilni telefon pri povratku sa odmora može vam isprazniti novčanik, upozorila je Asocijacija potrošača Srbije

BEOGRAD - Domaći operatori naplaćuju roming i do 10 puta skuplje nego njihove kolege u zemljama Evropske unije, saopštila je danas Asocijacija potrošača Srbije - APOS.

Od 1. jula je stupila na snagu nova odluka Evropske komisije po kojoj su ograničene cene telefoniranja u romingu i korišćenja Interneta preko mobilnog telefona. Cena roming poziva snižena su na najviše 29 centi.

Za primljene pozive maksimalna cena je osam centi, a kada je reč o kratkim porukama (SMS) najviša dozvoljena cena je devet centi.

Zanimljivo je da po novoj direktivi EK cena rominga po megabajtu (MB) ne sme preći 70 evro centi, što je u proseku 10 puta jeftinije kad se uporedi sa našim cenama. Što se tiče cene prenosa podataka sa Interneta one iznose najviše 70 centi po MB i ako se sa najpovoljnijim domaćim operatorom uporede cene u Francuskoj one su čak 10 puta jeftinije.

"Ukoliko se prilikom prelaska granice ne povežete sa partnerskom mrežom vašeg operatora račun za mobilni telefon pri povratku sa odmora može vam isprazniti novčanik", upozorio je APOS.

Ta organizacija navodi da problem nastaje kada odabrani operator nema u svakoj zemlji partnerskog operatora.

U tom sučaju, kao i kod uporednih cena za dolazne i odlazne pozive, APOS savetuje da se privremeno nabavi pripejd kartica nekog od domaćeg operatora za tu destinaciju.

Detaljnije infomacije se mogu naći na sajtu RATELA koji je objavio uporedne cene rominga za sve usluge sva tri operatora mobilne telefonije u Srbiji za 50 zemalja sveta.

APOS napominje da partnerski operatori domaćih operatora u insotranstvu važe za postpejd korisnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track