RAK PLUĆA UZIMA SVOJ DANAK U SRBIJI: Svake godine umre 4.600 ljudi
Foto: Profimedia

crna statistika

RAK PLUĆA UZIMA SVOJ DANAK U SRBIJI: Svake godine umre 4.600 ljudi

Društvo -

Karcinom pluća je najčešći uzrok obolevanja i umiranja od svih malignih tumora u svetu kao i u Srbiji gde godišnje od te bolesti umre više od 4.600 ljudi, rečeno je danas na skupu o novinama u lečenju tog karcinoma.

Ukazano je da od karcinoma pluća u Srbiji svake godine oboli 5.500 ljudi, a kod dve trećine pacijenata bolest se otkrije u odmaklom stadijumu.

"U svetu 28 odsto od ukupno obolelih od karcinoma pluća umre u prvoj godini posle dijagnostifikovanja bolesti, a u Srbiji na žalost više od polovine. Samo pet od 100 pacijenata živi duže od pet godina", kazala je načelnik odeljenja torokalne onkologije i intersticijskih plućnih bolesti Kliničkog centra Srbije Dragana Jovanović. Ona je istakla da je razlog velikog procenta smrtnost u prvim godinama posle otkrivanja bolesti to što se oboleli kasno jave lekaru.

Pušenje je, kako su upozorili onkolozi, glavni rizik za nastanak raka pluća i 80 do 90 odsto pacijenata su pušači. Tip karcionoma pluća sa ALK genetskom mutacijom imaju i nepušači i među obolelima je pet odsto mlađih ljudi koji su nepušači.

U Srbiji se taj tip karcinoma pluća leči samo hemoterapijom, čime se bolest drži pod kontrolom samo pet meseci, posle čega dolazi do dalje progresije, što je pet puta kraće nego kada bi se ti pacijenti lečili, savremnijom terapijom, ALK inhiblatorom druge generacije.

"Od Fonda za zdravstvenu zaštitu zavisi kada će obolelima od karcinoma pluća biti dostupna najsavremenija terapija", kazala je Dragana Jovanović.

Onkolog Silvija Novelo, jedan od najvećih stručnjaka za lečenje karcinoma pluća u Evropi, kazala je da je među obolelima od karcinoma pluća sve više žena i mladih ljudi.

"Uvođenjem inovativne, ciljane terapije za pacijente koji imaju određene mutacije značajno je poboljšano preživljavanje pacijenata sa karcinomom pluća. Ishodi petogodišnjeg preživljavanja kod pacijenata u odmaklom stadijumu bolesti koji imaju EGFR genetsku mutaciju su utrostučeni, a među pacijentima koji imaju ALK karcinom više od polovine živi četiri godine od postavljanja dijagnoze", kazala je ona.

Dodala je da je kratak rok od kada se primenjuje imunoterapija u lečenju karcinoma pluća da bi se dala preciznija ocena o tome koliko je pomogla da duže žive oboleli.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track