BOLOVALE  SU OD ISTE BOLESTI Tijana je preminula, a Sandra se zbog nje odlučila na herojski poduhvat
Foto: Youtube Printscreen

Pohod na Divčibare

BOLOVALE SU OD ISTE BOLESTI Tijana je preminula, a Sandra se zbog nje odlučila na herojski poduhvat

Srbija -

Mladoj Sandri Živković iz Knjaževca, oboleloj od cistične fibroze, transplantacija pluća omogućila je da nastavi život. Međutim, njena drugarica Tijana koja je bolovala od iste bolesti, preminula je 7 meseci nakon operacije. Sandra je u njenu čast organizovala Tijanin pohod na Divčibare kako bi joj ispunila poslednju želju.

Tijanin pohod na Divčibare se organizuje u čast devojke čiji je san bio da živi na Divčibarama. U tome su je sprečile komplikacije nastale nakon transplatacije pluća.

– Imale smo istu bolest, moja operacija je prošla uspešno, ali Tijana je preminula 7 meseci nakon transplatacije. Imala je dve želje: da živi na selu i da kao i ja pravi planinsku akciju u čast svog donora.

– Dogovorile smo se da je ona napravi na proleće i zajedno smo se radovale tome. Tužna sam što se ona neće biti sa nama, ali sam ponosna što ćemo se mi penjati za nju. Ovim putem želim da ostvarim njenu poslednju želju – ispričala je Sandra Živković.

Kako kaže, upoznale su se preko interneta i pružale veliku podršku jedna drugoj.

Ova planinarska akcija ima za cilj i širenje svesti o značaju zaveštanja organa i potpisivanju donorskih kartica.

– Srbi su čudan narod. Dok ne osete nevolju na svojoj koži, ne shvataju koliki je značaj zaveštanja organa. Nadam se da će moj primer, ipak, promeniti nešto u ljudima i da će bar jedna osoba, kad čuje moju priču, potpisati donorsku karticu – dodala je Sandra.

Ova mlada devojka je pre skoro tri godine organizovala akciju uspona na 1.160 metara visoku planinu Tupižnicu u čast nepoznatog čoveka koji joj je doniranjem pluća spasao život.

– Pozivamo vas da dođete na akciju i zajedno prošetamo vrhovima Divčibara 4. juna. Prodavaćemo i majice, a sav novac koji bude prikupljen biće uplaćen na račun Udruženja za pomoć i podršku osobama sa Cističnom fibrozom – dodala je Sandra.

Sandri je, neposredno nakon rođenja, konstatovana cistična fibroza, bolest koja napada pluća i organe za varenje. Kako je devojka rasla, tako se bolest pogoršavala, a sve se dodatno iskomplikovalo 2012. Pre samo 5 godina život joj je, bukvalno, visio o koncu. Svaki minut je bio bitan.

– Moji roditelji su već bili u bolnici i spremali su se za operaciju. A onda se desilo čudo. Na sam dan operacije lekari su mojim roditeljima kazali da su našli nova pluća, koja su, u stvari, bila namenjena drugoj devojci.

– Ali, pošto sam ja bila u goroj situaciji, lekari su odlučili da taj organ daju meni. Nakon svih analiza, srećom, ispostavilo se da mi ta pluća odgovaraju – rrekla je Sandra.

Operacija presađivanja pluća trajala je sedam sati i na svu sreću završena je uspešno.

(K.Bezbradica –telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track