Najnovije vesti

Rana dijagnoza i savremene tehnologije spašavaju život deteta
Foto: Promo

Uspešno lečenje duboko lokalizovanih tumora mozga kod dece u bolnici Acıbadem Altunizade

Rana dijagnoza i savremene tehnologije spašavaju život deteta

Društvo

Dve su ključne stavke u pedijatrijskoj neurohirurgiji: iskustvo hirurga i tehnologija

„Mozak upravlja telom kao dirigent koji upravlja orkestrom. Duboko lokalizovani tumori, za razliku od drugih tumora na mozgu, ranije nisu mogli da se operišu i zahtevaju mnogo više iskustva od onih „na površini“. Iskusni hirurzi bolnice Acıbadem, opremljeni novim tehnologijama, uklanjaju tumore kod većine pacijenata sa uspešnim ishodom“, ističe prof. Memet Özek, načelnik Odeljenja pedijatrijske neurohirurgije u bolnici Acıbadem Altunizade.

Tumori mozga se posebno manifestuju u detinjstvu. Devedeset procenata tumora moždanog stabla, 85 procenata tumora hipotalamusa i 80 procenata tumora talamusa javljaju se u ovom periodu. Duboko lokalizovani tumor nalazi se ispod moždanih vijuga i da bi se došlo do njega potrebno je da se moždano tkivo malo „rastegne“. Pošto se radi o moždanom tkivu potreban je veliki oprez. I tu je od presudne važnosti, pored iskustva hirurga, i savremena tehnologija.

Tri vrste tehnologije se koriste u tim slučajevima – sistem za inoperativno praćanje, intraoperativna magnetna rezonanca i savremene ultrazvučne tehnike, navodi prof. Memet Özek.

foto: Promo

Sistem za intraoperativno praćenje služi za sprečavanje oštećenja tkiva tokom operativnog zahvata i njega koriste samo obučeni neurofiziolozi. Postoje funkcije među venama mozga koje se nalaze na mestima prelaska. Na primer, u moždanom stablu postoji jedro mišića koji pomeraju lice. Teoretski lokacija ovog jedra je poznata, ali kada je u blizini i tumor, jezgro može biti pomereno u desno ili levo. Sistem pomaže da se njegova lokacija definitivno utvrdi, tako da tumor može uspešno da se odstrani i izbegne paraliza lica nakon operacije.

Intraoperativna magnetna rezonanca se već osam godina primenjuje u bolnici Acıbadem. Snimak ovom magnetnom rezonancom pravi se još na operativnom stolu, dok je operacija u toku. Snimak unutrašnjosti mozga otkriva i najmanje, neprimetne delove i time lekarima otvara prostor za odluku o tome da li su potrebne dodatne operacije dok je pacijent još uvek na operativnom stolu.

Upotreba ultrazvučnih tehnika tokom operacije takođe doprinosi njenom uspehu. Ove tehnike omogućavaju praćenje pomeranja tkiva.

foto: Promo

Za više informacija na ovu temu pogledajte:

http://www.acibadem.rs/tretmani/mozak-i-nervni-sistem/

http://www.acibadem.rs/latin/tretmani/mozak-i-nervni-sistem/

( Promo tekst - Foto: Promo )

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...