SPASLA 7.500 SRPSKIH MALIŠANA IZ PAKLA JASENOVCA: Otvorena izložba "Dijanina deca"

Dom Vojske Srbije

SPASLA 7.500 SRPSKIH MALIŠANA IZ PAKLA JASENOVCA: Otvorena izložba "Dijanina deca"

Društvo -

Do 14. juna građani će u Domu Vojske, kroz fotografije dnevničke beleške Dijane Budisavljević, moći da saznaju kako je ona spasavala decu iz Jasenovačkog logora

Izložba "Dijanina deca", posvećena Dijani Budisavljević Obekser koja je tokom Drugog svetskog rata iz koncentracionog logara Jasenovac, spasila više od 7.500 srpske dece, otvorena je večeras u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je na otvaranju izložbe kazao da je prošlo 73 godina od završetka Drugog svetskog rata, a da smo počeli da zaboravljamo zlo koje je stvorilo Aušvic, Mathauzen i Jasenovac.

.

Dijana Budisavljević
Dijana Budisavljevićfoto: Printskrin/Jutjub

Vulin je rekao da je u koncentrcionom logoru u Jasenovcu ubijeno 20.000 dečaka i devojčica.

"Ubijeno je 20.000 dečaka i devojčica, uz blagoslov, u jasenovačkom zlu.

Večeras govorimo o njima, o jasenovačkoj deci i svi ćemo da budemo ranjeni snagom zla i postidjeni neverovatnom dobrotom jedne žene o kojoj znamo tako malo", istakao je Vulin.

On je dodao da je teško razumeti ljude koji za sveca hoće da proglase Alojzija Stepinca, a ne Dijanu Budisavljević, ženu koja je od ustaškog noža spasila sedam i po hiljada dečaka i devojčica.

"Mi smo ovde da se sećamo i ako tražimo put ka pomirenju onda je to Dijanin put, a ne put Stepinca". rekao je Vulin.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Autorka izložbe Slađana Zarić je kazala da je cilj izložbe da se približe žrtve Drugog svetskog rata. "Ideja je bila da se priča personalizuje, a ne da se priča o broju, već da te ljude znamo, da doživimo Dijaninu humanitarnu akciju tokom Drugog svetog rata", rekla je ona.

Publika će moći da pogleda izložbu do 14. juna, a film s istim naslovom kao izložba "Dijanina deca", će biti prikazan na Radio televiziji Srbije 23. maja od 21 čas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track