OPREZ: Otkriveno čak 25 tona kancerogenog otpada
Foto: Ministarstvo zaštiteživotne sredine

Opasne materije opet kod Obrenovca

OPREZ: Otkriveno čak 25 tona kancerogenog otpada

Društvo -

U selu Vukićevica kod Obrenovca pronađeno je i izvađeno oko 25 tona opasnog otpada za koji se pretpostavlja da je kancerogen, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i naveo da inspekcija proverava sve firme koje rade na zbrinjavanju opasnog otpada.

Kaže da pretpostavlja da opasne materije zakopavaju registrovane firme koje su zadužene za skladištenje, transport i zbrinjavanje te vrste otpada i najavio da će nekima od njih uskoro biti zabranjen rad. - Srbija za odlaganje otpada godišnje izdvaja 20 miliona evra, a taj novac očigledno odlazi u nečiji džep, dok toksični otpad završava u našoj okolini, zemljištu, hrani i vodi. Registrovano je 113 firmi koje rade na zbrinjavanju opasnog otpada, u funkciji je između 15 i 20 njih, a inspekcija ih sve proverava - rekao je Trivan i dodao da se veruje da u okolini Vukićevice postoji još nelegalno zakopanih opasnih materija.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar je podsetio na toksični otpad koji je u februaru pronađen u Vukićevici i naglasio da su krivci osuđeni na kaznu zatvora od četiri i po godine i novčanu od 600.000 dinara. - Ovo je prvi put da u Srbiji neko odgovara za zločin prema životnoj sredini. Svi oni koji budu vršili ovakav kriminal prema okolini, ali i našim životima, moraju da budu osuđeni. Mora da postoji nulta tolerancija na ovakve stvari, jer bismo u suprotnom imali sve lošiji kvalitet života. Eto i odgovora na pitanje zašto smo toliko bolesni i umiremo prerano - rekao je Trivan i dodao da je u Srbiji dosad otkriveno više od 110 tona opasnog otpada koji nije bio uskladišten u skladu sa zakonom.

Užasno Posejani otrovi širom Srbije

Ovo nije prvi put da u Vukićevici pronalaze štetne materije. Prvo je u decembru prošle godine otkriveno 80 buradi sa 25 tona toksičnog otpada, pa je zatim u februaru ove godine otkriveno novih 40 tona. Međutim, ni okolina Obrenovca nije jedina. Tako je u januaru u Novom Sadu, na prostoru bivše fabrike Hemijske industrije, pronađeno preko 1.000 tona opasnog otpada s teškim metalima.

Brojke

  • 110 tona opasnog otpada otkriveno je dosad u Srbiji
  • 113 firmi je registrovano za rad na zbrinjavanju opasnog otpada
  • 20 takvih firmi je u funkciji

Kurir.rs/J. Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track