MINISTAR ŠARČEVIĆ: U planu izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta za igru u Beogradu
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar u obilasku Poseta a Baletske škole Nacionalne fondacije za igru

MINISTAR ŠARČEVIĆ: U planu izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta za igru u Beogradu

Društvo -

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je danas da će ministarstvo pokrenuti izgradnju Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta za igru u Beogradu.

"Juče smo na sednici Vlade razgovarali o gradnji Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu koji funkcioniše u neuslovnom prostoru već 80 godina, ali sam predložio da na tom prostoru bude i zgrada Fakulteta za igru", rekao je danas Šarčević novinarima posle obilaska Baletske škole Nacionalne fondacije za igru (NFI).

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šarčević je rekao da Srbija malo ulaže u škole za igru i ples, kao i da će se to u narednom periodu promeniti.

"Jugoslavija je puno ulagala u umetničke škole, ali samo u muzičke, zato danas u Srbiji postoji mreža osnovnih i srednjih muzičkih škola. Međutim, kada su u pitanju igra, ples, balet i dizajn imamo samo po jednu školu i tu kasnimo decenijama. Danas smo razgovarali da se projekat škola za igru proširi po Srbiji, da bude po jedna ovakva škola u Vojvodini i centralnoj Srbiji", rekao je novinarima Šarčević.

On je najavio da ministarstvo planira izgradnju centra za sve umetnosti u Ćupriji. "Predlažem koleginici Aji Jung da njena sledeća škola bude u Ćupriji, jer tamo već postoji muzička škola za talente, a ministarstvo planira da u tom gradu otvori centar za ostale umetnosti", rekao je Šarčević.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung rekla je da je april bio uspešan mesec za tu školu, najviše zbog toga što je ta škola akreditovana.

"Mesec april bio je veoma uspešan za našu školu, jer smo najpre osvojili šest medalja na medjnarodnom baletskom takmičenju u Atini. Odmah nakon toga stigla je vest da je naša škola akreditovana nakon pet godina čekanja.

Akreditaciju ministarstva prosvete Italije dobili smo 2013. godine i čekali smo da se taj program prve osmogodišnje internacionalne baletske škole akredituje i u Srbiji", kazala je Aja Jung. Navodeći da prvu audiciju očekuje 8. jun.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja