POZNATI BI PALI NA MALOJ MATURI: Borko Stefanović ne zna šta je metafora!
Foto: Dragana Udovičić

Blamaža

POZNATI BI PALI NA MALOJ MATURI: Borko Stefanović ne zna šta je metafora!

Društvo -

Rešavanjem testa iz srpskog jezika je počelo polaganje male mature u osnovnim školama, a Kurir je propitivao javne ličnosti koliko su upoznati s maternjim jezikom i da li bi prošli ovaj test.

Dok su neki znali odgovore na sva pitanja, drugi su se malo mučili sa značenjem reči kompromitovati, a neki su i odbili da odgovaraju kada su čuli pitanja.

Većina osnovaca juče je bila poprilično iznenađena pitanjima na testu iz srpskog jezika, jer se veliki broj njih odnosio na književnost, odnosno vezana su za razumevanje konteksta teksta. Jedva da je bilo pitanja iz gramatike, dok je zanimljivo da nije bilo nijednog pitanja iz istorije razvoja srpskog jezika, ali ni akcenata, dijalekta, narečja, dok se provuklo jedno pitanja o glasovnim promenama i upotrebi velikog slova.

- Test u principu nije bio težak. Tri vezana pitanja odnosila su se na duži odlomak iz Nušićeve komedije "Sumnjivo lice", a trebalo je da odgovorimo šta je Milutin hteo da poruči Žiki udarivši malim prsom o tas. Najlakša su nam bila pitanja ko je napisao "Krvavu bajku" i "Pokošenu livada" - ispričali su za Kurir osmaci juče nakon polaganja ispita.

Danas će više od 71.000 osmaka rešavati zadatke iz matematike, a u sredu će raditi kombinovani test, sastavljen od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je juče osmake u OŠ "Bora Stanković" u Beogradu, pred sam početak rešavanja testa iz srpskog jezika, i poručio im da testove rešavaju pažljivo.

- Najvažnije je da u srednjim školama ima više slobodnih mesta nego svršenih osmaka, tako da će svako upisati ono što mu je prva ili druga želja - rekao je ministar i dodao da su testovi stigli na vreme u sve škole, uključujući i one na Kosovu i Metohiji.

  • 71 hiljada osmaka polaže maturski ispit
  • 22. juna biće objavljeni preliminarni rezultati testova
  • 28. juna stižu konačni rezultati testova za malu maturu
  • 9. i 10. jula je upis učenika u srednje škole
  • 40 je maksimalan broj bodova na ovim testovima
  • 13 bodova nose testove iz srpskog i matematike
  • 14 poena nosi kombinovani test
  • 60 maksimalnih bodova može da nosi uspeh iz škole

Pitanja sa testa koja smo postavili poznatima: * 1. Šta znači kompromitovati: a) Hrabriti b) Obrukati v) Nametati 2. Kom žanru pripada delo Vuka Stefanovića Karadžića "Pismenica serbskoga jezika"? a) gramatika b) rečnik v) zbirka narodnih pesama 3. Koja je vrsta sintagme upotrebljena u rečenici "slično ljubavnim pismima"? - pridevska sintagma 4. U odlomku iz pesme "Smrt vojvode Prijezde", koja stilska figura je upotrebljena u rečenici "Davor ždralu, desno krilo moje"! - metafora *boldovani odgovori su tačni

Borko Stefanović, lider Levice Srbije 1. Obrukati 2. Gramatika! Je l' tako, recite mi, je l' pogađam? 3. Pridevska 4. Personifikacija... Netačan 1

foto: Zorana Jevtić

Nada Topčagić, pevačica 1. Obrukati 2. Gramatika 3. Pridevska 4. Metafora. Eto, sve sam znala, nisam pogađala. Sva četiri tačna odgovora

foto: Dragan Kadić

Vanja Marinković, košarkaš 1. Nametati 2. Rečnik 3. Pridevska 4. Metafora... Ha-ha, ovo je bilo baš zabavno. Netačnih 2

foto: Dado Đilas

Andrej Marinković, atletičar 1. Obrukati 2. Gramatika, pretpostavljam. To zvuči logično ako je pismenica 3. Pridevska 4. Metafora Sva četiri tačna

Bora Drljača, pevač 1. Obrukati Kada je čuo sledeće pitanje, odbio je da odgovara uz obrazloženje da su u novinama samo starlete i da treba da zovemo nekog mlađeg.

foto: Dragana Udovičić

(Kurir.rs/J. Pronić Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track