Kakva je sudbina napuštene dece?

Kakva je sudbina napuštene dece?

Društvo -
Kada dobiju informaciju da je neko dete ostavljeno, na ulici, u bolnici, u prodavnici ili na nekom drugom mestu, stručni radnici centara po hitnom postupku pokreću proceduru zbrinjavanja deteta

BEOGRAD - Za zbrinjavanje mališana koje roditelji napuste zaduženi su centri za socijalni rad, a deca najčešće "završavaju" kod staratelja i u hraniteljskim porodicama, dok određeni broj ostaje u domovima za nezbrinutu decu ili odlazi kod usvojitelja.

Kada dobiju informaciju da je neko dete ostavljeno, na ulici, u bolnici, u prodavnici ili na nekom drugom mestu, stručni radnici centara po hitnom postupku pokreću proceduru zbrinjavanja deteta.

U Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu objašnjeno je da se pokreću postupci stavljanja deteta pod privremeno starateljstvo i hitnog smeštaja u hraniteljsku porodicu ili ustanovu socijalne zaštite.

Da li će se dete naći u hraniteljskoj porodici, prihvatilištu ili prihvatnoj stanici zavisi od njegovog uzrasta i zdravstvenog stanja.

Procedura zbrinjavanja napuštenih mališana je ista, bez obzira na njihovu starost, ali je kod starije dece lakše doći do osnovnih podataka - o tome kako se zovu, koliko godina imaju, kao i gde su i sa kim živeli.U Centru kažu da, istovremeno, policija ima zadatak da pronađe roditelje ili srodnike.

Takođe, pokreće se i krivična prijava protiv nepoznatog lica zbog ugrožavanja života, zdravlja i bezbednosti maloletnog deteta, odnosno protiv roditelja, ukoliko se utvrdi njegov identitet.

Kada se utvrdi identitet majke, odnosno oca, Centar pokreće sudski postupak za lišenje roditeljskog prava i za dete se traži najadekvatniji i za njega najbolji oblik trajne zaštite.

To su, kako navode u Centru, obično usvajanje, smeštaj u hraniteljsku porodicu ili neku od ustanova socijalne zaštite.

U slučaju da se roditelj nakon nekog vremena pojavi, on mora najpre da DNK analizom dokaže roditeljstvo, a uloga Centra je da zaštiti intrese deteta i obavesti policiju i sud o novonastaloj situaciji.

Prema podacima medija, u Srbiji ima nekoliko hiljada dece bez roditeljskog staranja. Na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad u 2011. godini bilo je 30 mališana čiji su roditelji nepoznati.

U poslednjih nekoliko dana na ulici su ostavljene dve bebe - sinoć u beogradskom naselju Mirijevo, a 3. jula u selu Jasenica kod Valjeva u žbunju pokraj puta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track