Najnovije vesti

DOBRA VEST: Nevreme nije ugrozilo manastir Hilandar
Foto: Hilandarski jermonah Dositej

Jaka kiša u Grčkoj

DOBRA VEST: Nevreme nije ugrozilo manastir Hilandar

Društvo

Posebno je nabujao hilandarski potok koji je veći deo godine potpuno suv. Voda se razlila na više mesta i na kratko prekinula put do mora, koje je udaljeno oko 2,5 kilometra od manastira

SOLUN - Snažno nevreme, praćeno jakom kišom i grmljavinom, zahvatilo je pre tri dana manastir Hilandar koji tom prilikom nije bio ugrožen, niti oštećen, ali je šteta pričinjena putevima.

 

Usled obilnih padavina koje su tog dana trajale 3,5 sata, na manastirskom imanju nastali su veliki bujični potoci, objavljeno je na sajtu "Hilandar.org".

 

Kako se navodi, posebno je nabujao hilandarski potok koji je veći deo godine potpuno suv. Voda se razlila na više mesta i na kratko prekinula put do mora, koje je udaljeno oko 2,5 kilometra od manastira.

 

Na tom potezu se nalaze Pirg kralja Milutina iz 14. veka, ekonomija, vinograd, vinarija i stari manastir Svetog Vasilija, koji nisu pretrpeli nikakvu štetu.

 

Najveća šteta je pričinjena putevima.

 

foto: Hilandarski jermonah Dositej

Na Svetoj Gori, kao i u okolini Hilandara, putevi su zemljani i često se dešava da ih kiša delimično oštećuje, pa čak i na neko vreme učini neprohodnim.

 

Poslednjih godina je dosta uloženo u obnovu i proširenje protivpožarnih i saobraćajnih puteva na imanju Hilandara, tako da su odvodni kanali koji se redovno održavaju, u znatnoj meri doprineli očuvanju saobraćajnica, objašnjeno je na sajtu.

 

Odmah nakon prvog udara bujice, deo manastirske mehanizacije je uposlen na popravci štete na putevima.

 

Sam Hilandar ni u jednom trenutku nije bio ugrožen, niti je došlo do prodora vode u manastir.

 

Ovakvo nevreme je, kako se ukazuje, pojava koja se gotovo redovno ponavlja u pravilnim razmacima od desetak godina i tipična je za taj deo Grčke.

Poslednja velika nepogoda ove vrste desila se 2007.

 

Devedesetih godina prošlog veka takođe je zabeleženo snažno nevreme nakon koga je izrađen dodatni nasip sa južne strane manastirskog utvrđenja.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

NEVIĐENA KATAKLIZMA U GRČKIM LETOVALIŠTIMA: Bujice nose automobile u more, reke teku ulicama

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...