SAVEZ JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE: Okončano nelegalno stanje u Savezu
Foto: Savez Jevrejskih opština Srbije

VANREDNA SKUPŠTINA

SAVEZ JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE: Okončano nelegalno stanje u Savezu

Društvo -

U organizaciji tri jevrejske opštine, Beograda, Zemuna i Prištine, uz učešće Kikinde i gostiju iz jevrejskih opština Subotice i Zrenjanina, održana je vanredna izborna skupština Saveza jevrejskih opština Srbije. Ove četiri jevrejske opštine broje više od 70 odsto svih registrovanih članova jevrejskih opština u Srbiji. Skupštini nisu pristupili delegati jevrejskih opština Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Sombora, Pančeva i Niša koji broje 30 odsto članstva jevrejskih opština u Srbiji.

- Posle više od godinu dana okončano je nelegalno stanje u Savezu, prouzrokovano nelegalnim izborom predsednika Saveza, zamenika predsednika i četiri člana Izvršnog odbora. Na izbornoj skupštini Saveza, održanoj marta 2017. godine, jedini prijavljeni kandidat za funkciju predsednika Saveza nije dobio dovoljan broj glasova da bi bio potvrđen njegov izbor. Suprotno statutu Saveza, odnosno članu 33. kojim je regulisan izbor predsednika u slučaju da izboru pristupa samo jedan kandidat, dostavljeno je netačno tumačenje Ministarstvu pravde, na osnovu koga je doneto rešenje da Robert Sabadoš zastupa Savez jevrejskih opština Srbije - navodi se u

odgovoru Saveza jevrejskih opština Srbije na, kako navode, „Saopštenje nelegalno sazvane vanredne skupštine Saveza jevrejskih opština Srbije“

- Tokom cele 2017. godine nelegalno izabrani predsednik Saveza nastavio je sa kršenjem statuta Saveza. Tako su u Izvršni odbor Saveza delegirani, a ne izabrani na osnovu važećeg statuta, Aleksandar Gaon kao zamenik predsednika i tri člana Izvršnog odbora iz JO Beograda: Radmila Petrović, Branko Šnap i Aron Fuks. Njima su odlukom matične opštine od 19.4.2018. oduzeti tako stečeni mandati. Tu se sa kršenjem statuta Saveza nije prestalo. Posle izbora novog predsednika Jevrejske opštine Novi Sad, Goran Levi koji je do tada bio član IO Saveza po funkciji (predsednik JO Novi Sad) suprotno statutu Saveza kooptiran je u članstvo Izvršnog odbora, član 23. statuta - dodaje se u saopštenju Saveza jevrejskih opština Srbije.

- Spisak nelegalnih odluka koje su donošene na Izvršnom odboru i skupštini Saveza je dugačak, pogotovu spisak odluka koje su morale biti donete, a nisu, da bi se legalno trošila sredstva koja Savez dobija iz budžeta Republike Srbije po osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika. Izostanak pravne regulative rezultirao je nizom prekršaja u raspolaganju sa sredstvima koja jevrejska zajednica dobija iz budžeta Republike Srbije. Odbor za nadzor, formiran po Zakonu, angažovao je nezavisnu revizorsku kuću koja je utvrdila niz nepravilnosti u raspolaganju sa budžetskim sredstvima. Što je svojim “preliminarnim izveštajem” i potvrdio Odbor za nadzor, što vam dostavljamo u prilogu.

Sve su to bili razlozi zbog kojih su jevrejske opštine Beograd, Zemun, Kikinda i Priština od decembra 2017. tražili da se ponove izbori u Savezu. Umesto da postupe po statutu Saveza, član. 11, koji propisuje pravo da tri jevrejske opštine mogu da sazovu vanrednu skupštinu, u ovom slučaju izbornu, ostatak jevrejske zajednice, koji broji samo 30% svih članova u Srbiji, uporno su to odbijali. Jasno je bilo da su tim odbijanjem branili svoje nelegalno stečene pozicije, a što je još važnije, nelegalno stečene pare iz budžeta Srbije.

Zbog namernog opstruiranja naših zahteva, koji su utemeljeni na statutu Saveza, bili smo prinuđeni da 16. Maja 2018. podnesemo zahtev za održavanje Vanredne izborne skupštine Saveza jevrejskih opština Srbije. Po statuta Saveza, član 11. ukoliko Izvršni odbor u roku od 15 dana ne zakaže Vanrednu izbornu skupštinu na zahtev tri jevrejske opštine statut nalaže da podnosilac može da je zakaže. S obzirom da Izvršni odbor Saveza nije postupio po statute, dana 31. maja 2018. podnosioci zahteva su zakazali Vanrednu izbornu skupštinu Saveza Jevrejskih opština Srbije za 1.7.2018. Na tu skupštinu pozvane su sve jevrejske opštine i dostavljen im je dnevni red. Da bi sprečili održavanje legalno sazvane skupštine, Izvršni odbor Saveza, je mimo statuta, član 11, na istom mestu i u isto vreme kada su pomenute tri jevrejske opštine sazvale Vanrednu izbornu skupštinu. Statut Saveza član 11. propisuje da se vanredna skupština može sazvati 30 dana pre održavanja, a IO Saveza je vanrednu skupštinu sazvao nekih dvadesetak dana pre zakazanog termina.

U prostorijam Saveza, gde je zakazana izborna skupština, okupili su se svi delegati jevrejskih opština. Predsednik JO Beograda Danilo Medić, u ime sazivača izborne skupštine, pozvao je delegate jevrejskih opština da dostave svoje akreditacije kako bi započeli sa radom. Pošto je Robert Sabadoš bukvalno onemogućio da se na zakazanom mestu održi izborna skupština, delegati četiri jevrejske opštine su se povukli u prostorije JO Beograda. Još jednom smo pokušali da dopremo do svesti i savesti delegata ostalih jevrejskih opština, tako što smo sastavili pismeni poziv da pristupe radu izborne skupštine.

Zaposleni u Savezu su odbili da prime taj dopis i dostave ih delegatima, čime su nedvosmisleno prekršili radnu disciplinu. Kada je postalo jasno da se nelegalno stanje u bivšem sazivu Saveza ne može promeniti uz učešće pomenutih 30% članova jevrejske zajednice u Srbiji, četiri jevrejske opštine koje broje 70% članstva jevrejske zajednice u Srbiji, pristupili su izboru novog rukovodstva. Sednica skupštine je otvorena sa konstatacijom da postoji kvorum za održavanje izborne skupštine Saveza. Od 35 delegata koliko po statutu Saveza ima, izbornoj skupštini je pristupilo 18, što je bio dovoljan broj za kvorum. Kvorum je utvrđen po važećem statutu Saveza, na osnovu merila sadržanih u članu 12. po kome Jevrejska opština Beograd, ima 14 delegata na osnovu registrovanih 2599 članova, Jevrejska opština Zemun ima dva delegata na osnovu 139 registrovanih članova, JO Priština ima jednog delegate na osnovu 36 registrovanih članova i JO Kikinda ima jednog delegata na osnovu 36 registrovanih članova. Uz poštovanje svih procedura koje propisuje statut Saveza, prvo su opozvani predsednik i zamenik predsednika Saveza Robert Sabadoš i Aleksandar Gaon i svi izabrani članovi Izvršnog odbora i članovi Nadzornog odbora, član 14. statuta. Potom se pristupilo izboru novog rukovodstva Saveza jevrejskih opština Srbije. Za predsednika Saveza izabran je Igor Ginzberg, za zamenika predsednika Nenad Fogel i 11 članova Izvršnog odbora. Od 11 izabranih članova Izvršnog odbora četvoro je iz JO Beograda, troje iz JO Zemuna i po jedan iz JO Prištine, JO Subotice, JO Novog Sada i JO Zrenjanina.

Očekujemo da ćemo ovim izborom sprečiti dalje zloupotrebe budžetskih sredstava koje jevrejska zajednica u Srbiji dobija po osnovu pomenutog Zakona, navodi se u saopštenju Saveza jevrejskih opština Srbije na čelu sa predsednikom Igorom Ginzbergom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track