VELIKA AKCIJA KURIRA DROGA JE SAMO SMRT: Mladi kupuju narkotike preko interneta!
Foto: Profimedia

Bitka nad bitkama

VELIKA AKCIJA KURIRA DROGA JE SAMO SMRT: Mladi kupuju narkotike preko interneta!

Društvo -

Mladi danas više ne moraju da se skrivaju po tamnim ćoškovima ulica i zgrada kako bi nabavili drogu od dilera, već mogu da je naruče preko interneta, a na kućnu adresu će im stići u obliku osveživača vazduha!

Stručnjaci upozoravaju da je način distribucije narkotika promenjen, pa je borba protiv njih znatno otežana. - Veliki problem je što su sintetičke droge nekada do krajnjeg korisnika stizale isključivo preko dilera, a danas mladi mogu da je naruče i preko interneta. Veoma je teško stati na put takvom načinu dostave novih psihoaktivnih supstanci. Naročito zabrinjava pojava novodizajniranih droga, sintetičkih opioida, kojima se, prema podacima Evropskog centra za droge, predoziralo više od 260 mladih u toku 2016/2017. godine - kaže Vera Lukić, šefica Referentne laboratorije za identifikaciju i ispitivanje psihoaktivnih supstanci pri Institutu za sudsku medicinu, i dodaje:

- Sintetički kanabinoidi su jedinjenja koja deluju na iste receptore kao i THC, aktivna supstanca u marihuani, ali imaju drugačiju strukturu. Pretpostavlja se da se aktivna supstanca proizvodi u Kini. Napravi se rastvor marihuane u nekom organskom rastvaraču kojim se prska biljna mešavina, zatim se suši, a onda prodaje kao osveživač prostora. Ove biljne mešavine koriste se kao zamena za marihuanu.

Kako Lukićeva upozorava, ekstazi deluje na termoregulacioni sistem kod ljudi i preosetljivim osobama bukvalno može da sprži mozak.

foto: Profimedia

Prema podacima Laboratorije za identifikaciju i ispitivanje psihoaktivnih supstanci, zbog predoziranja najčešće umiru zavisnici od heroina, ekstazija i metadona. - Kod zloupotrebe psihoaktivnih supstanci važna je individualna preosetljivost pojedinca i bilo je primera da više osoba koristi neku drogu koja u istoj količini i istoj dozi daje potpuno različite efekte kod svakog ponaosob. U tableticama ekstazija može se naći više droga i u različitim koncentracijama, te je tokom 2017. u tabletama koje su analizirane kod nas ta koncentracija bila od 21,95 odsto do 50,34 odsto droge u piluli. Kako taj sadržaj u tabletama varira, korisnici lako prave grube greške i unosom istog broja tableta, misleći da su iste jačine, ugrožavaju život - kaže upravnik Instituta za sudsku medicinu Slobodan Nikolić.

U ovoj laboratoriji rade se analize uglavnom bioloških materijala, kao što su krv, urin, kosa, a najčešće u sklopu sudsko-medicinske obdukcije osoba koje su preminule zbog predoziranja. Rade se i različite druge analize za potrebe sudova i tužilaštva, kao što je zaplenjene droge s ulica pre njenog uništavanja, analize za specijalizovane ustanove koje se bave lečenjem zavisnika, ali postoji i sve veći broj zahteva roditelja koji žele da utvrde da li im se dete drogira.

Zavisnici najčešće umiru od predoziranja:

  • - Heroinom
  • - Ekstazijem
  • - Metadonom

Sve psihoaktivne kontrolisane supstance, prema dejstvu na ljudski organizam, mogu se podeliti u tri velike grupe:

1. Stimulativne Stimulativne supstance "stimulišu" centralni nervni sistem, povećavaju budnost, pojačavaju motoriku, podižu energiju i uzbuđenje. Prirodni stimulans je kokain i amfetamini kao najpoznatiji sintetički stimulativi.

2. Halucinogeni Halucinogeni stvaraju halucinacije, poremećaj opažanja, dezorganizovane misli i uopšte ih je teže razgraničiti od drugih. Neke, kao kanabis, imaju istovremeno i stimulativno umirujuće dejstvo, dok druge, na primer LSD i meskalin, imaju izuzetno snažne halucinacije koje se ne mogu svrstati ni u stimulative, a ni u depresore.

3. Depresorne Depresori smanjuju rad centralnog nervnog sistema i dovode do smirenja, pospanosti, ublažavaju bolove. Najpoznatiji depresor je heroin. Granice između ovih osnovnih kategorija nisu u potpunosti jasne i određene.

Nova droga na ulici BLOU - SMRTONOSNI KANABIS

Nova opasna droga iz grupe sintetičkih kanabinoida, na tržištu poznata pod nazivom blou, stigla je ovog leta na naše prostore, a prvi put je u regionu zaplenjena na području Hrvatske. Prodaje se kao biljna mešavina u crno-žutim plastičnim omotima. Dizajnirana je kako bi oponašala učinke kanabisa, ali je mnogo opasnija. Simptomi trovanja su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u grudima, zujanje u ušima, glavobolja... U slučaju preterane konzumacije može dovesti i do smrti. U Evropi je već odnela nekoliko života, a komisija Vlada Srbije ju je stavila na listu zabranjenih.

Kurir.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track