STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Pazite šta kupujete i kako čuvate lako kvarljivu hranu na ovoj vrućini!
Foto: Filip Plavčić

UPRAVA ZA VETERINU

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Pazite šta kupujete i kako čuvate lako kvarljivu hranu na ovoj vrućini!

Društvo -

BEOGRAD - Sve namirnice životinjskog porekla osetljive su na visoke temperature, zbog čega veterinarska inspekcija obavlja kontrole, a građanima se savetuje da obavezno pogledaju rok upotrebe, obrate pažnju na opštu higijenu u objektu, kao i da ne kupuju hranu na životinjskog porekla na nelegalnim tezgama.

Iz Uprave za veterinu savetuju građane da hranu životinjskog porekla kupuju u registrovanim objektima gde se ona čuva i prodaje na propisanim temperaturama(samoposlugama, megamarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice, prodavnice mlecnih proizvoda).

foto: AP

Mlečne proizvode i jaja mogu kupovati i u mlečnim halama pijace gde su izloženi prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine).

Podsećaju da je zakonom zabranjena prodaja hrane životinjskog porekla na nelegalnim tezgama na ulici ili na pijaci van rashladnih vitrina.

"Vrlo je važno naglasiti da građani ne kupuju hranu na tim mestima jer takva hrana nije bezbedna za ishranu ljudi, to je hrana bez porekla, proizvedena u neodobrenim objektima i bez kontrole", kažu za Tanjug u Upravi za veterinu.

Na visoke temperature vazduha osetljiva su jaja, mleko, mlečni proizvodi,

sveže meso i sladoledi.

Iz Uprave za veterinu podsećaju da građani treba da zahtevaju od mesara da im samelje meso u njihovom prisustvu, jer se, kako kažu, usitnjeno sveže meso može stavljati u promet isključivo originalno upakovano i deklarisano.

Takođe, treba da sačuvaju i fiskalne račune i da u slučaju uočenih nepravilnosti to prijave inspekciji.

foto: Shutterstock

Republička veterinarska inspekcija obilazi one objekte gde se vrši prodaja i promet namirnica životinjskog porekla, obavlja se stručna kontrola namirnica, deklaracija i rokova upotrebe, a ukoliko se proceni da nešto nije u skladu sa propisima, uzorci se šalju u laboratoriju, a namirnica se stavlja van prometa.

Prema podacima iz Uprave za veterinu, najčešće nepravilnosti su neregistrovana proizvodnja hrane, nedostatak proizvođačke deklaracije, protekao rok upotrebe, nepropisna temperatura čuvanja hrane, neadekvatno rukovanje hranom, lična higijena prodavaca i kvalitet proizvoda.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Filip Plavčić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track