TESTERA ME JE KIDALA, VIDEO SAM SVOJE ORGANE: Ispovest Svetislava, drvoseče iz Novog Sela, kome je srce kucalo u rasporenim grudima!
Foto: Reuters/Ilustracija

Spasen čudesnim podvigom lekara iz kraljeva

TESTERA ME JE KIDALA, VIDEO SAM SVOJE ORGANE: Ispovest Svetislava, drvoseče iz Novog Sela, kome je srce kucalo u rasporenim grudima!

Društvo -

VRNJAČKA BANJA/KRALJEVO - Osetio sam kako me motorna testera seče po grudima. Jednom rukom sam držao drvo, a testera koja mi je bila u drugoj ruci se dva puta vraćala i sekla me. Jedva sam uspeo da je odbacim - ovako je lekarima iz Kraljeva, koji su mu čudesnim podvigom spasli život, prepričao detalje užasne nesreće drvoseča Svetislav Đukić (56) iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje.

foto: AP/Ilustracija

Svetislav se nakon veoma uspešne operacije i podviga hirurga i celog medicinskog osoblja bolnice u Kraljevu, oporavlja na Intenzivnoj nezi. Nije priključen na aparate, svestan je i komunicira sa lekarima. U razgovoru sa jednim od njih, ispričao je šta mu se dogodilo tog dana kada ga je mač motorne testere prerezao ispod srca, i otvorio grudni koš.

Inače, Đukić, koji je uspeo nakon što mu je motorna testera presekla grudni koš, da siđe niz šumu do ambulante, živi potpuno sam i zarađuje od danas do sutra. Tako se i u prošli petak i našao u šumi iznad Ušća, gde je nadničio kao drvoseča i umalo nastradao.

- Otišao je na poziv prijatelja koji je iznajmio kuću u šumi iznad Ušća da seku stabla kako bi sredili tavan. Momak koji je bio sa Svetislavom morao je da se vrati do kućice i on je ostao sam da preseče jedan hrast. Kaže da je u trenutku dok ga je sekao bio u gumenjacima i da se zbog okliznuo. I u onda je samo osetio kako ga testera seče po grudima. Jednom rukom je držao hrast, a testera koja mu je bila u drugoj ruci se dva puta navraćala i sekla ga. Tek posle toga je uspeo da je odbaci - ispričao je ovaj izvor.

Svetislav je ispričao da je i pored toga što ga je testera isekla u dužini od dvadesetak centimetara, i što je presekao plućnu i srčanu maramicu, i zahvatio deo srčanom mišića, i što su se kroz rasekotinu videli ostali unutrašnji organi, uspeo da uzme majicu i da je veže oko rane, i krene niz šumu.

foto: Reuters/Ilustracija

- Išao sam polako dva kilometra i stigao do kuće u kojoj smo stanovali. Našao sam momka i zamolio ga da ode po auto. I tu sam izgubio još neko vreme dok je on došao sa autom i odvezao me do ambulante u Ušću. To je prava istina - ispričao je Svetislav hrabri drvoseča.

U Novom Selu Đukićev poznanik je ispričao da je najvažnije je da tako teške povrede nisu bile kobne po Svetislava i da se nada da će se brzo oporaviti.

- Koliko znam, on nije profesionalni drvoseča, već je fizički radnik. Za život zarađuje tako što nadniči, obavljajući i najteže poslove. Verovatno je i bio u seči šume da bi zaradio neku crkavicu. U selu živi sam, nikada se nije ženio i nema dece - kaže ovaj meštanin Novog Sela.

S obzirom da se tako teške operacije ne rade u bolnici u Kraljevu, okupljen je najbolji tim hirurga i ovaj muškarac je operisan i spašen.

foto: Youtube Printscreen

- U trenutku kada smo ga stavili na sto, nismo znali šta je sve oštećeno. Bila bi strašna greška da je pacijent umro na putu do KBC u Kragujevcu. Povrede srca se jako retko operišu u kraljevačkoj bolnici, ali to je bila naša obaveza. Operacija je trajala oko dva sata, a kompletno medicinsko osoblje u operacionoj sali je radilo maksimalno skoncentrisano da bi ga spasili. I uspeli smo - priča Zvonimir Veselinović, načelnik hirurgije u Opštoj bolnici “Studenica” u Kraljevu.

Podsetimo, Svetislav se u petak se povredio u šumi iznad varošice Ušće dok je sekao drva, tako što je pao na uključenu motornu testeru koja je ušla unutar tela, tik pored srca i isekla ga sa strane. Tako ranjen pešačio je nekoliko kilometara kroz šumu, a onda je autom odvezen do Ušća, odakle su ga prebacili u kraljevačku bolnicu.

(Kurir.rs/Blic/Nenad Božović/Foto: Reuters/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track