Najnovije vesti

DRUGI UPISNI ROK ZA AKADEMCE: 9.000 slobodnih mesta na fakultetima u Srbiji
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

prijemni ispiti 5. i 6. septembra

DRUGI UPISNI ROK ZA AKADEMCE: 9.000 slobodnih mesta na fakultetima u Srbiji

Društvo

Najviše slobodnih mesta ostalo je na Poljoprivrednom fakultetu, Filološkom i Šumarskom

BEOGRAD - Drugi upisni rok na fakultetima počinje početkom septembra, a na pet državnih univerziteta - Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Novom Pazaru ostalo je oko 9.000 slobodnih mesta, od toga oko 2.700 budžetskih.

 

Drugi upisni krug na najstarijem univerzitetu u Srbiji - Univerzitetu u Beogradu počinjem predajom dokumentacije 3. i 4. septembra, dok će prijemni ispiti na fakultetima biti 5.i 6. septembra. Na tom univerzitetu ostalo je 2.914 slobodnih mesta, 890 na budžetu i 2.024 samofinansirajućih.

Najviše slobodnih mesta ostalo je na Poljoprivrednom fakultetu 117 budžetskih i 276 samofinansirajućih, zatim na Filološkom 108 budžetskih i 257 samofinansirajućih, Šumarskom 83 budžetska i 141 samofinansirajuće mesto.

 

Kvote u prvom krugu nisu popunili Ekonomski i Pravni fakultet, gde je ostalo 362, odnosno 339 slobodnih mesta.

foto: Zorana Jevtić

Dekan Pravnog fakulteta prof. Vladan Petrov kaže sa je za studente koji plaćaju studije ostalo 331 slobodno mesto, a da je još osam mesta ostalo za buduće brucoše koji se upisuju po afurmativnim merama.

Ne očekuje da će sva mesta biti popunjena i kaže da su iskustva prethodnih godina pokazala da se u septembarskom roku upiše 150 do 200 studenata.

Poslednjih nekoliko godina postoji tendencija pada upisanih brucoša na sve pravne fakultete u Srbiji, a Petrov kaže da je to posledica promena potražnje na tržištu rada, jer je velika potražnja za IT strukom.

 

"U gostima su nam bili naši studenti koji studiraju na Pravnom fakultetu u Beču i oni su nam rekli da je i tamo situacija slična", rekao je Petrov za Tanjug.

Na Šumarskom fakultetu su ostala 83 budžetska mesta i 141 samofinansirajuće mesto, dok je na Mašinskom ostalo 57 budžetskih i sedam samofinansirajucih mesta.

foto: AP/Ilustracija

Za Mašinski fakultet vladalo je veliko interesovanje u junskom roku, a na 540 mesta konkurisalo je 1.037 kandidata.

Kandidati su ostvarili slabije rezultate na prijemnom, te je ostalo nepopunjeno 57 budžetskih mesta.

 

Na Univerzitetu u Novom Sadu ostalo je 2.854 slobodnih mesta i to 815 budžetskih i 2.039 samofinansirajucih. Najviše slobodnih mesta ostalo je na Fakultetu tehnickih nauka 484 i to 104 budžetska i 380 samofinansirajucih.

Mesta ima i na Pravnom fakultetu gde su ostala tri budžetska i 379 samofinansirajucih mesta. Na Priirodno- matematickom fakultetu ima 354 slobodna mesta i to 216 budžetskih i 138 samofinansirajucih.

Na univerzitetu u Nišu ostalo je 1.598 mesta i to 436 budžetskih i 1.162 samofinansirajuća.

Najviše slobodnih mesta ostalo je na Ekonomskom, Pravnom, Mašinskom i Građevinsko- arhitektonskom fakultetu.

foto: Zorana Jevtić

Univerzitet u Kragujevcu moći će u septembru da upiše 1.373 studenta. O trošku države može da studira još 411 studenata, dok preostalih 962 mesta mogu da pupune studenti koji se finansiraju o svom trošku.

Najviše mesta ima na Pravnom i Ekonomskom fakultetu, ali i na Prirodno- matematickom, Fakultetu tehnickih nauka.

Na državnom univerzitetu u Novom Pazaru mesta ima za još 251 studenta. Najviše slobodnih mesta ima na departmanima za matematičke, ekonomske, tehničke nauke.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...