PREMIJERKA BRNABIĆ: Nestali ne smeju biti taoci, region ima zajedničku obavezu
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Danas je Međunarodni dan nestalih

PREMIJERKA BRNABIĆ: Nestali ne smeju biti taoci, region ima zajedničku obavezu

Društvo -

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas povodom Međunarodnog dana nestalih da nestali i njihove porodice ne smeju biti taoci neuređenih politickih odnosa među državama regiona i da je zajednička obaveza da se to pitanje reši udruženim snagama.

Brnabić je u Skupštini grada Beograda, gde je održan komemorativna sednica, kazala da je vreme da stasaju nove generacije neopterćene mržnjom i koje neće nositi krivicu za stvari koje su se dogodile pre njhovog rođenja.

- Ne smemo dozvoliti da se istorija ponavlja, moramo da učinimo sve da rešimo to pitanje, da imamo zajedničku budućnost, a ne ponavljanje prošlosti, rekla je premijerka.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je istakla da rešavanje pitanja nestalih nije samo obaveza prema žrtvama i porodicama, već je to, kako kaže, obaveza od prvorazrednog značaja kako bi ostvarili moralno pravo u budućnosti da prebrojavamo uspehe, a ne žrtve i zla.

Kako je rekla, za naše društvo, nezavisno da li u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, KiM ili bilo gde drugde u svetu, važno je da sve priče i sudbine budu izrečene, da ostanu zabeležene kao deo koletivnog pamćenja i kao podsetnik da se ne sme prestati sa traženjem nestalih i da se zločini ne smeju ponoviti.

- Tužno je da posle toliko decenija od sukoba na prostoru bivše SFRJ, ne samo da nisu istražene sudbine, već se o tim subinama nekada ne sme slobodno ni govoriti i zbog toga je vazno da obeležavamo ovakve dane, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, država mora da omogući podršku i pomoć Komisiji za nestala lica i drugim institucijama, povećava kaapcitete i poboljša uslove rada, te da omogući saradnju sa drugim državama koliko je to u njenoj moći.

- Učinićemo sve da se saradnja sa drugim stranama poboljša i da potraga za nestalima bude rasterećna politizacije. To se mora tretirati kao crvena civilizacijska linija koja se ne sme zloupotrebvaljavti u dnevno političkoj komunikaciji, rekla je ona.

Brnabić je zaključila da je to pitanje dostojanstva jednog drustva i načina na koji će graditi budućnost, navodeći da bez zatvaranja ovog poglavlja i naše drustvo koje je mnogo ucinilo i sva društva u okruženj neće biti u stanju da prevaziđu prošlost i da se okrenu budućnosti ukoliko imaju te rane.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track