RAMPA OD BEĆKOVIĆA: E sad ti, Milo, ni mrtav neću u Crnu Goru!
Foto: EPA/Damir Dervišagić

"Nepoželjni" akademik za Kurir o sramnoj odluci Podgorice

RAMPA OD BEĆKOVIĆA: E sad ti, Milo, ni mrtav neću u Crnu Goru!

Društvo -

Za Srbiju je neprihvatljiva odluka Crne Gore da zabrani ulazak u tu zemlju četvorici srpskih intelektualaca, ali naša država neće uzvraćati kontramerama. Prema oceni analitičara, potez Srbije je za poštovanje, jer je ona, za razliku od Crne Gore, rešila da poštuje civilizacijske i evropske tekovine.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović najavio je da naša država neće uvoditi recipročne mere, iako potez crnogorskih vlasti svakako nije pozitivno dočekan u Srbiji, naročito kada se obeležava sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu.

- Taj događaj je zajednička pobeda u teškom vremenu i on je mogao da dodatno unapredi odnose dve zemlje. Odluku o zabrani doneli su ljudi koji su legalno izabrani u Crnoj Gori i ta vlast ima veliku većinu i podršku. Srbija ne želi mere te vrste. Uz poštovanje svih naših razlika, treba da gradimo dobre odnose, a ne da dovodimo u pitanje ono što ne bismo smeli - izjavio je Odalović.

Pod izgovorom da štiti stabilnost i bezbednost od nedobronamernih, Crna Gora je i zvanično priznala da je zabranila ulazak u zemlju akademiku Matiji Bećkoviću, istoričarima Aleksandru Rakoviću i Čedomiru Antiću, kao i profesoru prava Dejanu Miroviću, koji su bili najavljeni kao govornici na proslavi Podgoričke skupštine 1. decembra, u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

"Nepoželjni" Bećković juče je za Kurir rekao da neće ni mrtav u Crnu Goru posle zvaničnog obrazloženja Podgorice o ovoj zabrani. - Neću tamo ni mrtav, a ne bih da proveravam da li je istina ili nije - izjavio je Bećković. Prethodno je rekao da je planirao da, kada umre, živi u Crnoj Gori.

On objašnjava i da mu poziv na obeležavanje sto godina od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Crne Gore Kraljevini Srbiji nije uputila država. - Imponuje mi da jednoj članici NATO pakta bezbednost može da ugrozi jedan pesnik. Mene nije tamo zvala crnogorska država, nego jedna organizacija, Nacionalni savet Crne Gore i Mitropolija crnogorska, tako da sam ja verovao da je državi dovoljno što ona to ne obeležava, ali da to neće zabranjivati pojedincima i organizacijama - napominje Bećković.

Politički analitičar Dragomir Anđelković pozdravio je odluku Srbije da ne pribegne reciprocitetu jer je time pokazala da je demokratska država. - Zabrana ulaska je potez totalitarne države Crne Gore, u kojoj režim Mila Đukanovića krši sve civilizacijske i evropske norme. Srbija baš u duhu tih normi treba da se obrati EU i drugim međunarodnim organizacijama kakao bi sprečila progon srpske zajednice u Crnoj Gori i šikaniranje građana Srbije koji žele da u nju otputuju - smatra Anđelković.

Njegov kolega Branko Radun kaže da crnogorski režim očigledno ne razume

šta je civilizovano ponašanje. - Pošto ovo nije jedina manifestacija progona Srba, sve više sam uveren da Đukanović i njegova vlast razumeju samo poruke sile, pritiska i ultimatuma. Ovo što su uradili je višestruko skandalozno i liči na fašizam - ocenjuje on.

Bizarne odluke vlasti Stop za Njegoša, a prolaz za Tita i Skenderbega

Crnogorska vlast nedavno je donela još neke bizarne odluke. Dogovor je pao da Podgorica, nekadašnji Titograd, dobije Titov spomenik, a da se u Ulcinju uzdigne Skenderbegova statua. Ipak, Crnogorci nisu mogli da se dogovore o Njegošu, slavnom pesniku, ali i duhovnom i svetovnom vladaru Crne Gore, jer su poslanici vlasti odbili da u dnevni red skupštinske sednice uvrste predlog da 13. novembar, dan rođenja velikog Njegoša, bude proglašen praznikom kulture.

Miodrag Linta: Nerazumno i nemoralno

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenio je da je ova zabrana "nerazumna i nemoralna odluka" crnogorske vlade. - Licemerno je objašnjenje crnogorske vlade da su četvorica intelektualaca tobože ugrozila stabilnost i bezbednost Crne Gore samo zbog toga što imaju drugačije mišljenje od aktuelnog režima u Crnoj Gori povodom obeležavanja sto godina od održavanja Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori. Režim u Crnoj Gori neka prekine sa antisrpskom politikom podizanja nacionalnih tenzija i kreiranja podela i neka se okrene politici dogovora i poštovanja različitog mišljenja.

SANU: Ogorčenje i neverica Predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) izrazilo je juče "ogorčenje i nevericu" zbog informacije da je vlada Crne Gore odlučila da zabrani ulazak u tu zemlju grupi građana iz Srbije, među kojima je i akademik Matija Bećković. - U nadi da će ipak razum prevagnuti, podsećamo donosioce ove odluke da ih čeka teži posao zaustavljanja stihova na granicama - navodi se u saopštenju Predsedništva SANU.

Socijalistička narodna partija CG: Bruka političkih šišardžija

SNP smatra da je aktuelna vlast pokazala "do sada najružnije, a verovatno i pravo lice diktatorskog režima, u kome se sve što predstavlja pravu, njegoševsku Crnu Goru proglašava za neprijatelja". - Okrenite se, gospodo iz vlasti, borbi protiv kriminala, borbi za bolji život građana, ne svađajte nas s braćom, jer ste otišli predaleko. "Čast i bruka žive dovijeka", kazao je veliki vladika Rade. Velikanima pisane reči ostaje čast, a vama, donosiocima ove sramne odluke i dnevnopolitičkim šišardžijama, bruka dovijeka - navode iz SNP.

Predrag Marković: Crnogorci nathrvatili Hrvate Istoričar Predrag Marković smatra da je Crna Gora, označavajući Bećkovića kao opasnost, a Antića kao teroristu, "nathrvatila Hrvate" i prevazišla komičan gest Hrvatske kada je pre nekoliko godina na listu nepoželjnih posetilaca stavila kantautora Boba Dilana. - Ima nečeg šaljivog u strahu Montenegrina za svoju državnost. Nikad čudniji zaverenici nisu optuženi za ugrožavanje države - kaže Marković.

Ivanja Kljajić/Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track