NEČUVENO! Kosovske institucije prete monasima sa Kosova i Metohije DEPORTACIJOM
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

sramno!

NEČUVENO! Kosovske institucije prete monasima sa Kosova i Metohije DEPORTACIJOM

Društvo -

Nakon pokušaja obnove boravišne dozvole jedan od monaha Eparhije raško-prizrenske suočio se sa pretnjom da za nekoliko dana može da bude deportovan sa Kosova i Metohije, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Problem oko dokumenata koji ima većina Srba na KiM pokazao se kao jedan od ozbiljnijih problema sa kojim se Srbi na tom prostoru suočavaju, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije. Dalje se navodi da je M. Š, više godina monah u jednom od manastira Eparhije raško-prizrenske, pokušao preključe da obnovi boravišnu dozvolu na KiM: "Došao je na poziv kosovskog MUP-a na fotografisanje u policiju u Prištini pošto mu je rečeno da mu je odobrena boravišna dozvola (treća po redu)".

Eparhija raško-prizrenska navodi da je, prema ranijem dogovoru, trebalo da mu izdaju privremenu kosovsku ličnu kartu sa trajanjem od pet godina (redovne važe 10 godina), međutim, kada je došao, posle par sati čekanja, pojavila su se dva policajca, odveli ga iza zgrade policije do automobila i tamo mu saopštili da mu je zahtev odbijen i to pre pre mesec dana i da mu je istekao rok za žalbu, pa bi po zakonu trebalo odmah da ga deportuju.

"Kada je M. Š. pokušao da objasni da nije dobio nikakvo obaveštenje o odbijanju, već da mu je čak obećano da će dobiti ličnu kartu, pitao je za razlog odbijanja i policajci su mu saopštili da je to zato što ima dokumente koordinacione uprave (tj. dokumente koje Republika Srbija izdaje za Srbe koji žive na KiM), i da je u međuvremenu kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova propisalo da se s takvim dokumentima ne može aplicirati za produženje boravka", navode.

Posebno je zabrinjavajuće, navodi se u saopštenju Eparhije, da je M. Š. rečeno u policiji da obavesti i druga sveštena lica koja imaju dokumenta koordinacione uprave za KiM da će biti deportovani sa Kosova ukoliko ne poseduju redovna dokumenta Republike Srbije, koja opet MUP Srbije ne izdaje građanima na KiM, osim ako imaju prebivalište van pokrajine.

Kako se navodi u saopštenju, treba imati u vidu da većina kosovskih Srba poseduje samo ove dokumente i pasoše koordinacione uprave (koji nisu u bezviznom režimu kao redovni dokumenti Republike Srbije). Građani se redovno suočavaju sa problemom dobijanja viza jer im u ambasadama u Prištini traže kosovske pasoše, a kada se pojave u beogradskim ambasadama, kažu im da nisu ovlašćeni da izdaju vize za građane Srbije sa Kosova.

Eparhija ocenjuje da je ovakav odnos kosovskih institucija prema Srbima koji žive na KiM krajnje diskriminatoran i neposredno podstiče na iseljavanje srpskog stanovništva. S druge strane, nadležne institucije Republike Srbije trebalo bi što pre da pronađu rešenje kako da pomognu svojim građanima koji se suočavaju sa sve ozbiljnijim teškoćama kako da prežive u postojećim uslovima, kaže se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska smatra da ovo pitanje hitno treba da se uključi i u dnevni red predstojeće sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku i da se ovaj problem uključi u izveštaj specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za KiM, navedeno je u saopštenju Eparhije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track