Najnovije vesti

MIHAJLOVIĆEVA:  Gradimo auto-puteve da bi bilo manje udesa
Foto: Ana Paunković

SVAKI ŽIVOT JE VAŽAN

MIHAJLOVIĆEVA: Gradimo auto-puteve da bi bilo manje udesa

Društvo

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas, povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, da je svaki novi put koji se izgradi i sve što Srbija radi u oblasti infrastrukture važno zbog veće bezbednosti u saobraćaju.

"Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda podseća nas da saobraćajne nezgode nisu samo vest i statistika, već nešto što nepovratno menja živote pojedinaca i porodica, posebno onih koji su izgubili svoje najmilije u saobraćajnim nezgodama", navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Ona ističe da je država tu da uradi svoj deo posla, da gradi infrastrukturu, da napravi sistem i pravila, ali da to ne umanjuje odgovornost svakog od nas u saobraćaju, posebno odraslih koji nisu odgovorni samo za sebe, već i za svoju decu, porodicu, prijatelje, kao i za sve druge učesnike u saobraćaju.

"Ako želimo da zaista budemo solidarni sa žrtvama saobraćajnih nezgoda i svima koji su izgubili u saobraćaju nekog svog, treba da pođemo od sebe i da ne dozvolimo da zbog trenutka pažnje, prebrze vožnje ili nepoštovanja bilo kog pravila, nečiji život bude ugrožen", kaže Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je u Srbiji za prethodnih nekoliko godina izgrađeno više od 200 kilometara novih auto-puteva, što direktno doprinosi da se sačuvaju životi jer se saobraćaj preusmerava sa starih manje bezbednih saobraćajnica.

Kako navodi, statistika o broju saobraćajnih nezgoda u 2018. pokazuje da mere koje se preduzimaju u svim delovima saobraćajnog sistema, od rada na edukaciji, do boljeg nadzora i sankcionisanja rizičnog ponašanja, daju rezultate u povećanoj bezbednosti u saobraćaju.

"Milijarde evra koje ulažemo u izgradnju i obnovu puteva su ulaganje u razvoj, ali i investicija koje čuva živote svih koji se voze našim putevima. Pođednako važna je i obnova naših pruga, jer je železnica jedan od najbezbednijih vidova saobraćaja, ali građani nisu mogli dovoljno da je koriste jer se u železnicu do pre četiri godine nije ulagalo", istakla je Mihajlovićeva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...