Jerkov: Uspostaviti mrežu protiv nasilja nad ženama
Foto: BETA

Jerkov: Uspostaviti mrežu protiv nasilja nad ženama

Društvo -
Iako postoji njihova obaveza da po službenoj dužnosti reaguju, veoma često se desi da samo jedna karika u tom lancu zakaže i da zbog toga žena ne bude zaštićena na pravi način i na način

NOVI SAD - Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov zatražila je danas da se u tom gradu uspostavi mreža svih nadležnih ustanova, kako bi sve u istom trenutku bile upoznate sa slučajevima nasilja nad ženama. Jerkov je prilikom posete Sigurnoj ženskoj kući kazala da u tu mrežu moraju biti uključeni policija, sudovi, Centar za socijalni rad i zdravstvene ustanove.

"Iako postoji njihova obaveza da po službenoj dužnosti reaguju, veoma često se desi da samo jedna karika u tom lancu zakaže i da zbog toga žena ne bude zaštićena na pravi način i na način koji joj zakoni omogućavaju", kazala je Jerkov. Prema njenim rečima, Novi Sad može bez problema da napravi takvu mrežu, jer ona ne iziskuje finansijska sredstva, a gradske vlasti to duguju svim svojim sugrađankama koje trpe porodično nasilje.

"Imamo mogućnosti da ih zaštitimo i dužni smo da to i učinimo", poručila je Jerkov. Ona je navela podatak da je za 80 odsto žena koje su umrle od posledica porodičnog nasilja u Srbiji okolina znala da su mu izložene. "Nasilje u porodici nije privatna stvar i ne samo da je krivično delo, nego je i ćutanje o ovom krivičnom delu saučesništvo. Svako ko zna za porodično nasilje u svojoj okolini a ne prijavljuje ga, zapravo pomaže onom ko nasilje čini i pomaže da žene i dalje trpe nasilje", istakla je predsednica Skupštine grada.

Dodala je da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj je nasilje nad ženama stalno u porastu, iako se ubraja u red zemalja sa izuzetno dobrom zakonskom regulativom, "koja se, nažalost, ne primenjuje". U Sigurnoj ženskoj kući trenutno boravi šest žena i šestoro dece, a upravnica kuće Nada Padejski precizirala je da se od decembra 2006. do jula 2012. sigurnoj kući obratilo više od 5.400 žena.

"Od ukupnog broja žena koje su se obratile za pomoć, više od 400 žena sa 298 dece je boravilo u Sigurnoj ženskoj kući. Ovde se smeštaju žene i deca sa teritorije cele Srbije, a najviše dolaze iz Novog Sada i Vojvodine", kazala je Padejski. Gradski većnik za socijalna pitanja Milan Đukić apelovao je na sve društveno odgovorne kompanije, institucije i pojedince da pruže podršku Sigurnoj ženskoj kući i Sigurnoj dečjoj kući. "Pored novčanih i drugih donacija, važan je segment da kompanije pruže šansu ženama koje izađu iz Sigurne ženske kuće da se zaposle i rade. Žena koja se zaposli i na taj način integriše se u društvo, pomaže sebi i svojoj deci", kazao je Đukić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track