Bolesnom detetu država uzela pare!

Neviđena bruka

Bolesnom detetu država uzela pare!

Društvo -
Fond PIO dečaku D. D. (10), koji ne može da se kreće ni da govori, smanjio mesečnu pomoć sa 23.300 na čak 8.200 dinara

KRAGUJEVAC - Nehumano!- Moje dete je nepokretno! Ima stopostotno telesno oštećenje! On, jadan, ne može ni da govori, ni da sedi, ni da hoda, jer je sa 10 godina na razvojnom nivou desetomesečne bebe, a Fond PIO mu je mesečnu pomoć koju je primio smanjio za 60 odsto. U ovoj državi život u stvarnosti i na papiru nije isti, kod nas birokratija leči i neizlečive. Sramota je šta su nam uradili - ovako počinje priču za Kurir Siniša Dobrić iz Kragujevca, otac desetogodišnjeg D. D. koji boluje od sindroma Dendi-Voker (teške retardacije) i ima 100-postotno telesno oštećenje.Sinišin sin primao je mesečnu pomoć od 23.300 dinara jer su lekari u Kragujevcu procenili da je dečak potpuno nepokretan i da mu je koeficijent inteligencije 8,3. Međutim, Fond PIO, prema rečima njegovih roditelja, doneo je odluku da je njegovo zdravlje poboljšano i da mu je telesno oštećene smanjeno sa 100 na 80 odsto. Samim tim mesečna pomoć koju D. D. prima smanjena je sa 23.300 na 8.246 dinara.Majka bolesnog dečaka, Milica, kaže da je morala da napusti posao kako bi se brinula o svom detetu.- Posao sam napustila, a oni su za 60 odsto smanjili pomoć koju smo primali. Nemam reči za njihov postupak! Sina ni po koju cenu nismo želeli da ostavimo u nekoj specijalizovanoj ustanovi, a briga o ovakvom detetu u takvim ustanovama košta i do 400 evra. Gde su meni te pare? Nemojte pogrešno da me razumete, apsolutno podržavam projekat hraniteljskih porodica i divim se tim ljudima, ali apsurdno je da hraniteljske porodice koje su udomile napuštenu decu dobijaju daleko veći iznos pomoći za tuđu negu od nas, koji smo na sebe preuzeli brigu o teško bolesnom detetu - neutešna je Milica.Miličina trudnoća bila je visokorizična. Pre toga dve trudnoće nije uspela da iznese.- U toku graviditeta dobila sam težak oblik herpesa, vrlo redak i u svetu. Ličio je na variolu! To se, na nesreću, odrazilo na dete. Prve komplikacije uočili smo u njegovom trećem mesecu i tada je utvrđeno da boluje od sindroma Dendi-Voker i da je zaostao u razvoju. Pojednostavljeno, ukleštenja u glavi ne omogućavaju mu normalan razvoj mozga - objašnjava Milica.B. Vranješević - D. Tadić

PIO: Došlo je do poboljšanja!Iz Fonda PIO rekli su nam da je desetogodišnjem D. D. poslednje dve godine zdravstveno stanje dosta bolje.- Uvidom u nalaze lekara veštaka po veštačenjima iz 2009. i 2011. godine konstatuje se da je došlo do poboljšanja pokretljivosti. Iz tog razloga korigovano je telesno oštećenje - kažu iz Fonda.

Šta je sindrom Dendi-Voker?Dendi-Voker sindrom je urođena deformacija malog mozga i delova ispunjenih tečnošću oko njega. Sindrom može da se pojavi iznenada ili da se razvija neprimetno. Simptomi, koji se obično pojavljuju u ranom detinjstvu, uključuju spor razvoj motornih funkcija i progresivno uvećanje lobanje. Kod starije dece može da dođe do glavobolja, povraćanja, grčeva, a mogu da se pojave i znakovi disfunkcije malog mozga kao što su nestabilnost, lošija koordinacija mišića ili igranje oka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track