Ambasadorka Izraela u Srbiji: Antisemitizam jača u EU
Foto: Nebojša Mandić

Alona Fišer Kam

Ambasadorka Izraela u Srbiji: Antisemitizam jača u EU

Društvo -

BEOGRAD - Mnoga istraživanja u zemljama EU pokazuju da i posle 70 godina od Holokausta, i dalje ne samo da preovlađuju antisemitizam, relativizam i revizionizam već i da jačaju, kao i da je takvih slučajeva sve više, izjavila je ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam.

- Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, a izraelska ambasadorka navodi da joj je prva misao svakog 27. januara veoma lična.

"Moja prva misao je veoma lična, a odnosi se na moju pokojnu majku. Rođena je u Belgiji, preživela je Holokaust u kome je stradala većina njene porodice. I svake godine 27. januara, moje misli su uz nju. I vremenom osećam sve veću dužnost da se čuje priča o mojoj majci, ali i o ljudima koji nisu preživeli Holokaust", kazala je Fišer Kam za RTS.

Komentarišući nedavnu promociju knjige "Razotkrivena jasenovačka laž" u Hrvatskoj, ona je istakla da kada se u Hrvatskoj dešavaju takve stvari, očigledno nije bilo učinjeno dovoljno u sprečavanju relativizacije Holokausta.

"To ne znači, ipak, da smo neuspešni već da imamo još mnogo da radimo. I naravno da Vlada treba da preuzme odgovornost za to. Nažalost, mnoga istraživanja i ankete u zemljama EU pokazuju da i posle 70 godina od Holokausta, i dalje ne samo da preovlađuju antisemitizam, relativizam i revizionizam, već i da jačaju, kao i da je takvih slučajeva sve više", kazala je izraelska ambasadorka.

Na pitanje čije još reakcije se očekuju, nakon što je izraelski istoričar Efraim Zurof najstrože osudio promociju ove knjige u Hrvatskoj koja je članica Evropske unije, Fišer Kam je istakla da odgovornost za takve izjave ne treba tražiti od žrtava, Jevreja ili u Izraelu.

"One treba da dođu najpre od lidera zemalja EU. Treba razumeti da je antisemitizam, revizionizam, relativizam, ili nazovite to kako god želite, bilo koje nasilje na etničkoj osnovi opasna pretnja za demokratske poretke. Zato smatram da je odgovornost lidera koji se zalažu za demokratske vrednosti da pošalju veoma jasnu poruku", naglasila je.

Prema njenim rečima, izraelska ambasada će današnji dan obeležiti zvaničnom ceremonijom, a u nedelji koja je prethodila, organizovano je i nekoliko obrazovnih događaja.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track