OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN CARINE: Zahvaljujući Upravi Carina, u budžet se slilo 586 milijardi dinara
Foto: Promo

Svečano

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN CARINE: Zahvaljujući Upravi Carina, u budžet se slilo 586 milijardi dinara

Društvo -

U državni budžet se u 2018. godini efikasnim radom carinske službe slilo više od 586 milijardi dinara, što je za 10,47 odsto više nego 2017, istakao je ministar finansija Siniša Mali na obeležavanju Međunarodnog dana carine.

On je dodao da se za nekoliko dana očekuje otvaranje novog rekonstruisanog graničnog prelaza Bajmok ka Hrvatskoj, koji će rasteretiti druge prelaze u blizini. Mali je prvi ministar finansija koji je posle deceniju i po posetio Upravu carina.

- Potpuna modernizacija i kompjuterizacija rada Uprave carina cilj je Vlade Srbije. U toku je i izgradnja GP Sot, takođe na granici s Hrvatskom, a završetak radova očekuje se u drugoj polovini godine - rekao je Mali.

Obraćajući se upravnicima carinarnica i šefovima najvećih carinskih ispostava, Siniša Mali je istakao da će zaposlenima u Upravi carina biti povećane plate.

- Za vas zaposlene u Upravi carina verujem da je najznačajnija vest povećanje plata od 8,5 odsto, što je predviđeno budžetom za ovu godinu. Smatram da je to povećanje opravdano i zasluženo, jer su radnici Carine posvećeni i predani svom poslu i ostvarujete zaista odlične rezultate, o čemu svedoče podaci koje smo danas mogli da čujemo - rekao je ministar Mali.

foto: promo

Ministar je posebno istakao dva strateški važna zakona koji su doneti u 2018. godini, Zakon o carinskim službenicima i Carinski zakon.

- Na ove zakone se čekalo čitavu deceniju, a njima Srbija hvata korak sa zemljama EU. Ključna izmena koju donosi novi Carinski zakon je da će se komunikacija između carine i privatnog sektora obavljati elektronski, odnosno više neće biti papira niti čekanja u redovima na podnošenje dokumentacije. Kada je reč o Zakonu o carinskoj službi, ono njime se obezbeđuje veća pravna sigurnost, bezbednost društva i zemlje, jača integritet carinskih službenika i smanjuje mogućnost za korupciju - objasnio je Mali.

Direktor Uprave carina Miloš Tomić je otvarajući skup izrazio zadovoljstvo što je carinska služba okončala još jedan poslovni ciklus postigavši izvanredne rezultate.

- Podaci o rezultatima naplate dažbina govore da carinska služba iz godine u godinu puni gotovo polovinu državnog budžeta. Efikasnom naplatom carinska služba je i ove godine obezbedila čak 49,5 odsto sredstava kojim raspolaže državni budžet.

Srbija na čvrstim nogama Suficit u januaru 7,8 milijardi

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija nije prezadužena zemlja i da će suficit u januaru biti veći od 7,8 milijardi dinara, kako je prvobitno planirano. - Na kraju 2018. godine suficit u budžetu iznosio je 32,2 milijarde dinara, a rekordni ekonomski rezultati u prošloj godini daju prostor za optimizam. Učešće javnog duga u januaru je oko 50 odsto, što je ogroman rezultat, s obzirom na to da je učešće javnog duga 2013. bilo 78 odsto - rekao je Mali.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track