Najnovije vesti

VRANJSKE ŠKOLE OBELEŽILE SAVINDAN: Priredbe Svetom Savi u čast (FOTO)
Foto: Kurir/T.S.

školska slava

VRANJSKE ŠKOLE OBELEŽILE SAVINDAN: Priredbe Svetom Savi u čast (FOTO)

Srbija
14:31h

VRANJE - U čast prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa, u svim obrazovnim ustanovama na teritoriji grada Vranja održane su priredbe, na kojima se govorilo o liku i delu Svetog Save.

Savindan, školska slava upriličena je svečanostima kojima su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, roditelji, profesori.

foto: Kurir/T.S.

U OŠ “1. maj” Vrtogoš, isturenom odeljenju u Dubnici obeležavanje školske slave započeto je rezanjem slavskog kolača i intoniranjem himne posvećene srpskom prosvetitelju.

foto: Kurir/T.S.

“Drago nam je što zajedno sa vama i ove godine obnavljamo kolektivno pamćenje i proslavljamo ovaj dan posvećen našem duhovnom rodonačelniku i svetitelju, velikom Savi!, poruka je osnovaca i nastavnika ove škole.

foto: Kurir/T.S.

U OŠ “1. maj” Vrtogoš, isturenom odeljenju u Dubnici svečanost je upriličena priredbom o najvažnijim trenucima iz života Svetog Save pod nazivom “Žitije Svetog Save”, u kojoj su najpre učestvovali najmlađi, polaznici vrtića. U scenskim prikazima u čast utemeljivača obrazovanja, nastupili su učenici nižih i viših razreda. Recital su spremili učenici drugog i četvrtog razreda, a onda su o Svetom Savi govorili i učenici veronauke.

Dramski prikaz se završava proglašenjem autokefalnosti srpske crkve, a narator podseća da se ove godine obeležava 800 godina samostalnosti srpske crkve. “U svakom vremenu, a posebno kada svakodnevica i borba za egzistenciju preplavljuju naša sećanja i osećanja važno je da se podsetimo, uvek iznova, naših korena, našeg bića i svega onoga što nas čini posebnim i neponovljivim”, kaže profesor srpskog jezika i književnosti u OŠ “1. maj” Vrtogoš Verica Stojanović.

foto: Kurir/T.S.

U sali Doma vojske u Vranju, u okviru ,,Svetosavske nedelje”, održana je Svetosavska duhovna akademija na kojoj je besedila prof. dr Slađana Ristić Georgiev sa Filozofskog fakulteta u Nišu. Svečanosti u čast srpskog prosvetitelja završavaju se večeras Svetosavskim balom.

(Kurir.rs/T. S./Foto: T. S.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...