OD POSLEDICA VIRUSA GRIPA PREMINULO ŠESTORO PACIJENATA: Zabranjene posete u Kliničkom centru Srbije, u Narodnom frontu od sutra posebne mere
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

epidemija proglašena u pirotskom okrugu

OD POSLEDICA VIRUSA GRIPA PREMINULO ŠESTORO PACIJENATA: Zabranjene posete u Kliničkom centru Srbije, u Narodnom frontu od sutra posebne mere

Društvo -

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, GAK "Višegradska", zabranila je posete zbog virusa gripa, potvrdio je direktor ove ustanove, prof. dr Aleksandar Stefanović.

Od posledica virusa gripa u Srbiji je od početka sezone umrlo šestoro ljudi, a registrovano je 68.516 obolelih sa simptomima sličnim gripu, što je za 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Zbog prevencije u širenju broja obolelih, u beogradskom porodilištu u Višegradskoj ulici od juče nema poseta.

"Ne samo GAK, epidemiološka služba je donela odluku da na nivou celog KCS za sada posete ne budu dozvoljene", rekao je prof. Stefanović.

S druge strane, u GAK Narodni front posete su i dalje dozvoljene, ali će od sutra, kako se nezvanično saznaje, "biti pooštrene mere što pacijenata, što njihovih posetilaca".

Obavezne maske

"Od sutra na snagu stupa obaveštenje o obaveznim merama prevencije gripa i respiratornih inspekcija. To znači da se moraju poštovati propisana pravila pri ulasku i izlasku iz izolacije, da se pojača higijena ruku, maske na licu su obavezne... Zatim postoje mere i preporuke za pacijente, ukoliko imaju povišenu temperaturu, simptome respiratornih infekcija, prvo se moraju prijaviti sestri na šalteru na samom ulasku u GAK, kako bi bili kanalisani drugim putevima, kako ne bi ugrožavali druge pacijente klinike", rečeno je "Blicu".

Poslednji smrtni slučajevi zabeleženi su minulog vikenda u Nišu, gde su za dva dana umrle dve osobe kod kojih je laboratorijski bilo dokazano prisustvo gripa tipa A (H1N1).

Zbog povećanja broja obolelih od respiratornih infekcija, na preporuku Instituta za javno zdravlje (IZJZ), u KC Niš od juče su zabranjene posete na klinikama. Sinoć je Zavod za javno zdravlje Pirot prijavio epidemiju gripa na teritoriji Pirotskog okruga što je do sada jedina prijava epidemije gripa na teritoriji okruga u Srbiji.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track