Najnovije vesti

EPIDEMIJA JOŠ NIJE PROGLAŠENA: Raste broj obolelih od gripa u Nišu, hospitalizovano 27 pacijenata
Foto: Zorana Jevtić

u pirotskom okrugu više od 900 obolelo

EPIDEMIJA JOŠ NIJE PROGLAŠENA: Raste broj obolelih od gripa u Nišu, hospitalizovano 27 pacijenata

Srbija

U Nišu raste broj obolelih od gripa, a broj hospitalizovanih lica zbog komplikacija izazvanih tom bolešću porastao je u odnosu na ponedeljak sa 25 na 27.

Epidemija gripa još nije proglašena, a u niškom Institutu za javno zdravlje rečeno je da to nije učinjeno jer nije premašen epidemiološki prag obolelih.

"Na području Nišavskog i Topličkog okruga do sada je prijavljeno 126 obolelih od gripa što je mali broj u odnosu na ukupno stanovništvo", izjavila je šef Odseka za respiratorne zarazne bolesti Marina Kostić.

Ona je kazala da se uskoro očekuju novi podaci o broju obolelih i dodala da su prijave koje su proteklih dana stizale, pokazale da broj obolelih na području Nišavskog okruga raste, dok na području Topličkog okruga opada.

Načelnica službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u niškom Domu zdravlja Danijela Cvetković izjavila je da ta zdravstvena ustanova ove i prošle nedelje, u odnosu na prethodne sedmice, beleži duplo veći broj obolelih od gripa i virusnih infekcija sličnih toj bolesti.

"Broj pregleda po lekaru povećan je za četvrtinu, sa uobičajenih 36 na 42 do 45, upravo zbog gripa i sličnih virusnih infekcija. Oko 20 odsto pacijenata zatraži pomoć zbog tih bolesti", kazala je Danijela Cvetković.

Po njenim rečima, najveći broj obolelih ima između 30 i 64 godine, dok je starijih od 65 godina manje jer je među njima i najviše vakcinisanih protiv gripa.

"Ima komplikacija osnovne bolesti, ali retko je to upala pluća. Uglavnom su komplikacije sinuzit i trahitis", izjavila je načelnica službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u niškom Domu zdravlja.

Po podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je od gripa do sada obolelo oko 68.000 ljudi, a šestoro je preminulo.

Epidemija gripa proglašena je jedino na području Pirotskog okruga zbog više od 900 obolelih.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...