Najnovije vesti

SAMO NAJBOLJE ZA MLADE SRPSKE POLICAJCE: Tokom narednih devet meseci imaće na raspolaganju objekte opremljene po evropskim standardima!
Arhivska fotografija, Foto: MUP Srbije

sremska kamenica

SAMO NAJBOLJE ZA MLADE SRPSKE POLICAJCE: Tokom narednih devet meseci imaće na raspolaganju objekte opremljene po evropskim standardima!

Društvo

Novih 400 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, zajedno sa još 1.240 kolega, koji su trenutno na obuci, tokom narednih devet meseci imaće na raspolaganju objekte opremljene po evropskim standardima, na čak 15 hektara površine.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za obuku 400 policajaca koji će raditi na teritoriji Beograda, a otvoren je do 18. marta.

 

Odziv je, kažu u Centru, kao i prethodnih godina izuzetno velik.

 

Taktička kuća, filmska streljana, sala za borilacke veštine, sportska hala i teretana samo su neki od objekata gde polaznici pohađaju osnovnu policijsku obuku.

 

Svi oni smešteni su objektu koji je izgrađen 1850. godine, a građen je skoro čitav jedan vek.

 

"Centar u Sremskoj Kamenici jedina je institucija Ministarstva unutrašnjih poslova u Republici Srbiji koja se bavi osnovnom policijskom obukom. Ona je intenzivna, zahtevna i veoma dinamična, ima mnogo praktičnog rada. Polaznici su veoma zadovoljni i motivisani da realizuju sve zadatke koji se pred njih postavljaju", kaže za Tanjug načelnik Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, pukovnik Želimir Mrdalj.

 

Objašnjava da polaznike obučavaju da budu spremni za sve izazove koje pred njih postavlja posao policajca, a da pozitivni primeri iz prakse potvrđuju da rade dobar posao.

 

Mrdalj navodi primer dvojice polaznika 16. klase, koji su prošle godine tokom prakse u Beogradu zatekli razbojnika, koga su savladali.

 

"Oni su završili smenu tokom profesionalne prakse u svojoj matičnoj područnoj policijskoj upravi i krenuli kući. Tada su zatekli lice prilikom izvršenja krivičnog dela razbojništvo i sproveli građansko hapšenje. Savladali su ga, pozvali patrolu, a dok su čekali patrolu ukazali su pomoć oštećenoj osobi. Dakle, odreagovali su hrabro, a pre svega humano, što su osnovne vrednosti koje u Centru za obuku negujemo kod polaznika, budućih policajaca", objašnjava Mrdalj.

 

Od 1967. do 2009. godine u objektu u Sremskoj Kamenici postojala je Srednja škola unutrašnjih poslova, a proces transformacije srednje škole u Centar za obuku počeo je 2005, da bi 2007. godine bila upisana prva generacija polaznika Centra.

 

Do sada je u njemu obučeno 16 klasa, a trenutno su na obuci četiri klase, koju čini ukupno 1.240 polaznika.

 

Obučavaju ih za sve situacije sa kojima će se suočavati tokom buduće karijere.

U tom smislu, najefektnija je obuka koju imaju u taktičkoj kući i filmskoj streljani.

 

Taktička kuća zapravo je kompleks prostorija, sa kompletno opremljenim stanom, hodnicima, gradskim trgom, prilaznim ulicama koje vode do menjačnice, kafića, policijske stanice.

 

"Sve te prostorije odgovaraju realnom okruženju. Pokrivene su kamerama, a svaka vežba se snima. Mentori polaznike postavljaju u najsloženije i visokorizične situacije, sa kojima se susreću policajci u praksi. Dok jedna grupa učestvuje u određenoj vežbi, ostali polaznici ceo tok vežbe posmatraju sa platforme iznad celog prostora taktičke kuće", objašnjava načelnik Centra za osnovnu policijsku obuku.

 

Filmska streljana polaznicima omogućava da usvoje znanje i veštine neophodne za zakonitu, bezbednu i humanu upotrebu vatrenog oružja.

Te vežbe, takođe, izvode u situacijama koje simuliraju realne događaje iz policijske prakse.

 

Kurir.rs/Tanjug/Foto: MUP Srbije

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...