DOBRIVOJE JE BIO KUĆNI LJUBIMAC! Dugačak je 3,5 metara, mirne je naravi, ali su su vlasnici ovog pitona iz Srbije morali da donesu tešku odluku! (FOTO)
Foto: N.H.

DOBRIVOJE JE BIO KUĆNI LJUBIMAC! Dugačak je 3,5 metara, mirne je naravi, ali su su vlasnici ovog pitona iz Srbije morali da donesu tešku odluku! (FOTO)

Društvo -

Zoološki vrt na Paliću dobio je novog stanovnika, džinovsku zmiju, albino mužjaka pitona, koji je do juče bio kućni ljubimac u jednoj porodici, koja je odlučila da ga sada kad je odrastao, i zbog težine i dužine ipak premesti u Zoološki vrt. Svog ljubimca su zvali Dobrivoje, retko ime za zmiju, posebno kada se zna da je džinovski piton težak 35 kilograma i dugačak 3,5 metra. Dobrivojev put je ipak izuzetan, a njegovo putešestvije do volijere u ZOO vrtu na Paliću jeste zanimljivo.

Posetioci ZOO vrta na Paliću već su obavešteni da ih Dobrivoje čeka u staklenom izložbenom prostoru, kaže rukovodstvo ZOO Palića. On je bio nečiji kućni ljubimac, a sada je ipak smešten u volijeri na Paliću, kako bi svi bili potpuno sigurni.

foto: N.H.

- Dobrivoje je albino mužjak pitona, dužine 3,5 metra i težine preko 30 kilograma, pa uvek moraju najmanje dva timaritelja da rade oko njega. Iako je bio kućni ljubimac i mirne je naravi, dugačak je i težak, a na svakih 50 cm zmije, treba bar jedna ruka da se drži ispravno, da se zmija ne bi povredila. Dobrivoje je smešten u svoj novi izložbeni prostor i čeka posetioce da ih uveseli - kažu u ZOO vrtu Palić.

Džinovske zmije danas se sve češće nalaze u kućama, kao egzotični kućni ljubimci, ma koliko to onima koji se plaše gmizavaca delovalo neprihvatljivo. Oni koji gaje takve ljubimce opisuju da su zmije divnih boja, od snežno belog albina do izuzetnih mutacija svuda raširene, ali treba prepoznati te dugine boje na njima.

foto: N.H.

- Međutim, kada kupujete malu zmiju, koja je tada simpatični crvoliki kućni ljubimac dužine dvadesetak cantimetara, retko ćete od prodavaca čuti upozorenje, da su one dugovečne i da će u narednih desetak godina, boa ili piton izrasti u životinju dužine 3 ili 4 metra i da će težiti i preko 30 kilograma. Oni istinski veliki primerci mogu da dosegnu i do šest metara, ali to su jako stari primerci - poručuju biolozi i poznavaoci ovih vrsta životinja.

Zna se i da zmije nisu društvene životinje, i samo mali broj zmija poput loptasog pitona ima običaj da se stara o potomstvu. Pa čak i ta vrsta zmije brine samo o jajima, dok se ne izlegnu. Posle napušta mladunce, da se staraju o sebi. Zmije energiju troše samo na kretanje, a to je uglavnom samo kad love, isključivi su mesojedi, hrane se drugim životinjama, poneke jajima, a hranu gutaju u celo, u jednom komadu.

ZOO vrt na Paliću je idealno mesto gde posetioci sve to mogu da vide, a da upoznaju i novi primerak zmije, pitona Dobrivoja.

N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track