Najnovije vesti

ODLAZAK BRILJANTNOG UMA: Preminula profesorka Zagorka Golubović
Foto: Youtube Printscreen RTS

nakon duge bolesti u 89. godini

ODLAZAK BRILJANTNOG UMA: Preminula profesorka Zagorka Golubović

Društvo

BEOGRAD - Profesorka Zagorka Golubović preminula je danas u Beogradu nakon duge bolesti u 89. godini.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni, potvrdili su za list članovi njene porodice.

Zagorka Golubović diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radila je kao profesor u gimnazijama u Zemunu i Beogradu (1952-54).

U zvanje asistenta na Filozofskom fakultetu izabrana je 1957. godine, gde je ostala do 1975. godine u zvanju vanrednog profesora. U januaru 1975. suspendovala ju je Skupština SR Srbije, pa je do 1981. godine bila bez posla.

Radila je kao gostujući profesor u Švedskoj, Velikoj Britaniji i SAD. Od 1981. radila je kao naučni savetnik na Institutu za društvene nauke koji je tada bio uključen u Beogradski univerzitet.

Na Filozofski fakultet vratila se 1991. godine, gde je do 1996. godine predavala socio-kulturnu antropologiju. Bila je urednik časopisa Gledišta, Sociologija i Filozofija i član Saveta "Praksisa", kao i član redakcije P"raxis International".

Bila je član Upravnog odbora Jugoslovenskog društva za filozofiju i sociologiju, predsednik Sociološkog društva Srbije i filozofskog društva Srbije. Jedan je od osnivača Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

(Kurir.rs/Beta/Danas)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...