SRPSKE RELIKVIJE U BELOJ KUĆI: Trampu ikona Belog anđela
Foto: Profimedia, Printscreen YouTube

Dar

SRPSKE RELIKVIJE U BELOJ KUĆI: Trampu ikona Belog anđela

Društvo -

Susret Teolog Miloš Stojković sastao se s verenikom ćerke američkog predsednika, koji je tokom njihovog boravka u Beogradu preuzeo vredne poklone za prvog čoveka SAD

Zidove rezidencije američkog predsednika Donalda Trampa krasiće najpoznatije srpske ikone kojima se divi ceo svet - Belog anđela i Bogorodice Trojeručice, ekskluzivno otkriva Kurir!

foto: Printscreen

Tifani Tramp, ćerka prvog čoveka SAD, koja je pre dva dana napustila Beograd, a u kojem je boravila nedelju dana sa dečkom Majklom Bulosom i njegovim bratom, osim brojnih suvenira iz naše zemlje, čvaraka i domaće rakije, ocu je na poklon odnela i ova dva izuzetno vredna dara.

foto: Kurir

Tifani i Majkl su oduševljeni Beogradom, srpskim običajima, crkvama i spomenicima kulture, kaže za Kurir naš poznati teolog Miloš Stojković, koji se u prestonici sastao sa Majklom neposredno pre njihovog odlaska. - Poklonio sam mu ikonu Bogorodice Trojeručice i ikonu Belog anđela, a takođe sam mu uručio te iste ikone za Tifani i Donalda Trampa. Tifaninog verenika sam upoznao preko uticajnih pravoslavnih prijatelja iz dijaspore. Razgovarali smo o njihovim utiscima o Srbiji, koji su veoma pozitivni. Majkl je rekao da mu je drago da u meni, jednom teologu, ima prijatelja. Poručio je da će sa zadovoljstvom predati Tifani poklon za nju i njenog oca - otkriva Stojković.

foto: Profimedia

Dodaje da je verenik Tifani Tramp oduševljen ovim darovima, kao i da ga je zanimalo da čuje nešto više o čudotvornim ikonama. - Objasnio sam mu da je Bogorodica Trojeručica ikona koja potiče sa Svete gore i da je Beli anđeo pečat identiteta i starine srpskog naroda i kulture. Zamolio sam ih da češće dolaze u Srbiju, rekao da smo mi gostoljubiv narod, sa čime se Majkl složio. Spomenuo sam mu i to da sam ja sa prostora Kosova i Metohije, gde su značajne srpske svetinje. Vrlo je bitno da oni to znaju, kao i da stvore pravu i iskrenu sliku o Srbiji, ali i da znaju da ovde imaju i prijatelje koji se ne bave politikom - prenosi nam Stojković i dodaje: - Oni među srpskim rodom imaju prijatelje koji srcem žele da predstave Srbiju, zato sam i poklonio ikone, koje su simbol srpskog identiteta. Te ikone su naš pečat, a oni kroz taj pečat treba da gledaju na nas kao na narod i da znaju da smo uvek spremni da ih dočekamo.

Obišli srpske svetinje Dopadaju im se naši običaji

foto: Zorana Jevtić

Tifani Tramp i Majkl Bulos obišli su nekoliko znamenitosti Beograda - spomenik Karlu Maldenu, Muzej Nikole Tesle, Hram Svetog Save, Skadarliju i Kalemegdan. Teolog Stojković, otkriva da su tokom boravka posetili i Crkvu Svete Petke i Crkvu Ružicu, a da je Tifani sama bila u obilasku Muzeja Nikole Tesle: - Oni su se tokom čitave posete ponašali kao svi obični ljudi, bez ikakve pompe. Majkl mi je rekao da im se Skadarlija posebno dopala. Velika želja im je da upoznaju srpsku tradiciju, kao i da im se sviđaju naši običaji. Tražio je i da mu pričam o Nikoli Tesli, a dobili su i neke knjige o njemu na poklon.

Činjenice O Bogorodici Trojeručici

foto: Marina Lopičić

- spada u najpoštovanije ikone na Hilandaru - najznačajnija je ikona srpskog naroda - krajem 14. veka ikona je prešla iz dvora cara Dušana u Studenicu - s najezdom Turaka, monasi iz Studenice su ikonu zavezali za magarca i pustili ga da ide kud je Bogorodici volja - magare je prošlo čitavu Srbiju i Makedoniju, da bi se zaustavilo kod Svete gore - otada se ikona čuva u manastiru Hilandaru - ona ima isceliteljske moći - prema predanju, iscelila je ruku Svetog Jovana Damaskina kada mu je odsečena

Činjenice O Belom anđelu

foto: Printscreen/YouTube

- po mišljenju mnogih, najlepša pravoslavna ikona na svetu - nalazi se u manastiru Mileševa - na svodovima mileševskog manastira osvanula je u 13. veku - Beli anđeo je naslikan tako da posetioca gleda direktno u oči bez obzira na to iz kog ugla ga posmatrate - u srpskom narodu se ova freska ukorenila kao sinonim za nadu, spasenje i čuda - u 16. veku je preko nje naslikana druga freska, a Beli anđeo se ukazao gotovo 400 godina kasnije - prvi satelitski prenos video-signala između Starog kontinenta i Amerike sadržao je među kadrovima i mileševsku fresku

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Profimedia, Printscreen YouTube, Kurir, Printscreen, Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track