Kovačević: Probni popis je standardna praksa
Foto: Beta/Miloš Miškov

direktor Republičkog zavoda za statistiku

Kovačević: Probni popis je standardna praksa

Društvo -

BEOGRAD - Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeće 1. aprila na uzorku od 260 popisnih krugova u 51 opštini i gradu, a to je standardna praksa uoči velikog popisa koji će se raditi 2021. godine, izjavio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

On je za RTS rekao da se veliki popisi uvek rade prve godine u deceniji, kao i da je cilj probnog popisa testiranje dve stvari - testiranje primene popisivanja uz asistenciju kompjutera, umesto da se podaci upisuju u papir i provera samopopisivanja putem interneta.

Prema njegovim rečima, posle probnog popisa neće biti objavljeni nikakvi podaci jer je reč samo o pripremi, odnosno pilot akciji nakon koje će stići izveštaji instruktora o tome koliko su uspešne metode.

Kada je reč o objavljivanju podataka, Kovačević je rekao da bi uskoro trebalo da bude objavljeno istraživanje koje je finansirala Evropska unija i koje predstavlja pripremu velikog popisa poljoprivrede koji će uslediti odmah nakon popisa stanovništva.

Dodaje da je anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava rađena na reprezentativnom uzorku i da će biti objavljeni detaljni podaci.

Govoreći o računanju prosečne plate u Srbiji, Kovačević kaže da se to računa vrlo jednostavno, kao i da su sva pravna lica i subjekti koji su aktivni, obavezni da Poreskoj upravi podnesu izveštaj krajem meseca o elementima bruto zarade, ta evidencija je raspoloživa i to koristi statistika.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track