Najnovije vesti

NE BISTE NI POMISLILI KO JE NAJVEĆI KUPAC ORUŽJA IZ SRBIJE: Evo šta sve izvozimo od vojne opreme
Foto: Dado Đilas

SAD među najvernijim kupcima

NE BISTE NI POMISLILI KO JE NAJVEĆI KUPAC ORUŽJA IZ SRBIJE: Evo šta sve izvozimo od vojne opreme

Društvo

BEOGRAD - Izvoz srpskog naoružanja i vojne opreme porastao je za 13,9 odsto, a jedan od najvećih kupaca oružja iz Srbije je Amerika, dok je najveći deo proizvodnje domaće namenske industrije namenjen izvozu.

"Od ukupne proizvodnje, preko 90 procenata mi izvozimo što se tiče vojne opreme. Izvozimo mb svih kalibara, rb granata, rb raketa, sisteme za vazduhoplovstvo, podizvođača za Lastu", navodi Života Vučić iz "Prve petoletke - namenska" Trstenik, objavio je RTS.

Pomoćnik generalnog direktora JP "Jugoimport SDPR" Aleksandar Lijaković napominje da je prvi tehnološki prodor razvoj artiljerijskih sistema, složenih borbenih sistema, zatim proizvodnja i razvoj oklopnih vozila.

"'Nora' i 'lazar' polako ulaze u sastav Vojske Srbije. Sistem 'nora' smo prodali u nekoliko zamalja u svetu. Ono što je takođe značajno, jesu tehnološki prodori u oblasti raketne artiljerije, zatim vođenih raketa sistemi 'alas'", ističe Lijaković.

Prate se svetski trendovi, kažu u Ministarstvu odbrane. Kada je reč o glavnim projektima, isti su kao, na primer, u britanskoj vojsci, navodi RTS.

"Tri ključna projekta njihove kopnene vojske za ovu godinu su komplet zaštitne balističke opreme za vojnika, zatim razne bezposadne platforme i treća ključna stvar je modernizovano vozilo za prevoz pešadije. Sva ta tri projekta i mi radimo", ukazuje načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-major Mladen Vuruna. On je istakao da su prema analizama, budžeti za opremanje u regionu prošle godine porasli 2,2 puta.

"Projekti opremanja kapitalnim sistemima naoružanja rastu kao pečurke u okruženju i tiču se uglavnom vaudhoplovnih sistema. Lovci su, dakle, glavna tema u većini zemalja u okruženju, a zatim sistemi KOV, pre svega oklopna vozila točkaši. U tom smislu mi sledimo trendove", dodaje general-major dr Mladen Vuruna.

Glavne izvozne destinacije prošle godine bile su Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Saudijska Arabija i Bugarska i Egipat, a uvozi se najviše iz Bosne i Hercegovine, Belgije, Slovačke, Bugarske i Rusije.

Najnovija tehnološka dostignuća biće predstavljena na Devetom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" krajem juna u Beogradu.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...