MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI AMFILOHIJE: Ne mogu od mene da traže da se crkva sruši
Foto: Zorana Jevtić

Poruka

MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI AMFILOHIJE: Ne mogu od mene da traže da se crkva sruši

Društvo -

Rekao sam da sam dao blagoslov za krstionicu, a ne za crkvicu. Onda sam tražio od oca igumana da se crkvica izmesti, a krstionica treba da ostane, nema sumnje, jer je to obnovljena krstionica cara Konstantina iz 4. veka

Nadam se da će crnogorska vlast, koja je nameravala da ruši krstionicu manastira Svetog Arhangela Mihaila u Tivtu, shvatiti da je ne treba rušiti jer crkvica je simbol jedinstva i zajedništva i treba da bude simbol pomirenja, a ne simbol mržnje i raskola, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit je rekao da je o krstionici razgovarao s Duškom Markovićem, premijerom Crne Gore.

- Rekao sam da sam dao blagoslov za krstionicu, a ne za crkvicu. Onda sam tražio od oca igumana da se crkvica izmesti, a krstionica treba da ostane, nema sumnje, jer je to obnovljena krstionica cara Konstantina iz 4. veka.

To sam mu zaista rekao - da se ono gore izmesti, nisam rekao da se ruši. Zaista bi bio greh pred Bogom i bio bi znak umnoženja deoba i mržnje u Crnoj Gori - rekao je Amfilohije tokom besede u manastiru Stanjevići.

Rušenje krstionice Suza Njegoševa u vlasništvu mitropolije crnogorsko-primorske, koje je bilo zakazano za 2. april, nije obavljeno, jer je veliki broj vernika sa sveštenstvom držao moleban i opkolio građevinu. Amfilohije kaže da sada niko od njega ne može da traži da se ta crkvica ruši: - Ne mogu od naroda da to uradim, niti da dozvolim. Kao što vidite, ovih dana neprekidno je stotine ljudi iz Boke Kotorske, pa i šire, koji stoje pored crkvice i sada ne može niko od mene da traži da rušimo tu crkvicu.

Njega raduje što su i braća rimokatolici branili svetinju. - To je mnogo značajno, to je prvi put u poslednjih možda i nekoliko vekova, od mletačkih vremena, da se tako nešto događa - poručio je on.

Zajedno protiv bagera Hrvat branio krstionicu

Andrija Petković, katolik i Hrvat iz Tivta, sa sugrađanima je branio krstionicu. - Tamo su bili moji prijatelji, kumovi, komšije i rođaci pravoslavne vere, kod kojih idem na slave, Božić i Uskrs i bilo bi licemerno da im dolazim za trpezu i da ih gledam u oči, a da nisam bio tamo kada se oni bore za svoju svetinju. Smatram da je nepravedno da duž cele obale imamo brojne nelegalne objekte, a da se prva na udaru našla krstionica - kazao je Petković za medije.

Kurir.rs/ M. Branković Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track