Najnovije vesti

VLADA USVOJILA PREDLOG LEKS SPECIJALISA O ŠVAJCARCIMA: Preostali dug se konvertuje u evre i otpisuje 38 odsto glavnice!
Foto: Shutterstock

rešenje krize na pomolu

VLADA USVOJILA PREDLOG LEKS SPECIJALISA O ŠVAJCARCIMA: Preostali dug se konvertuje u evre i otpisuje 38 odsto glavnice!

Društvo

Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je danas na sednici Vlade Srbije, kojim je predviđeno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

 

Zakon bi trebalo do kraja sedmice da bude upucen u skupštinsku proceduru.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovim leks specijalisom rešava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronadeno kompromisno rešenje, navodi se u saopštenju ministarstva.

 

"Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje izmedu nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka, i države sa trece strane", naveo je Mali.

 

Razgovori, kaže, nisu bili nimalo laki.

 

"Ali smo uspeli da nademo kompromis i najbolje moguće rešenje za sve tri strane. Nacrtom ovog zakona obuhvaceni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga", kaže ministar.

 

Predvideno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto.

 

"Dodatno olakšanje predstavlja i cinjenica da se obracun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata" istakao je Mali i zahvalio svim ucesnicima pregovora.

 

Nacrtom zakona je predvideno da kamatna stopa ne može biti veca od 3,4 plus tromesecni ili šestomesecni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veca od 4 odsto.

 

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisnicku ponudu za zakljucenje ugovora.

 

Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zakljuci ugovor o konverziji.

 

Nacrtom zakona biće omoguceno da se reši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...