KUVAR SVETSKE KLASE POREKLOM S BALKANA POSETIO SRBIJU: Bilu Gejtsu spremao tartufe, a Eltonu Džonu karfiol s jabukom
Foto: Damir Dervišagić

GOST

KUVAR SVETSKE KLASE POREKLOM S BALKANA POSETIO SRBIJU: Bilu Gejtsu spremao tartufe, a Eltonu Džonu karfiol s jabukom

Društvo -

Edin Džemat, dobitnik najprestižnijih nagrada u kulinarstvu u Švedskoj, gde danas živi, u Beogradu savetovao srpske kuvare novim tehnikama

Edin Džemat (35), koji je sa 11 godina napustio rodni Prozor u BiH i s porodicom se preselio u Švedsku, danas je kuvar svetskog glasa u čijoj hrani su uživale mnoge poznate svetske face, poput milijardera Bila Gejtsa, osnivača kompanije "Majkrosoft", pevača Eltona Džona, švedskog kralja Karla Gustava XVI, a čest gost njegovih restorana bio je i proslavljeni fudbaler Zlatan Ibrahimović.

Edin je pobrao najprestrižnije nagrade u svojoj branši u Švedskoj, gde je godinama držao lance svojih restorana, a danas je stručni konsultant u najpoznatijim svetskim lancima hotela i restorana od Dubaija, Abu Dabija, Kuvajta, pa sve do Evrope, gde ga često pozivaju za kuvara na privatnim proslavama poznatih ličnosti i na svečanostima velikih kompanija.

foto: Privatna Arhiva

Edin je obišao skoro ceo svet, a u Beogradu je sada prvi put. Srpskim kuvarima održao je predavanje i podelio savete o novim tehnikama u kulinarstvu koje bi mogle da im koriste u svakodnevnom radu. Sve poznate ličnosti kojima je kuvao, kako sam kaže, pohvalile su njegova jela, a najzahtevniji njegov gost bio je kralj Gustav, koji je prilično probirljiv kad je hrana u pitanju. - Bilu Gejtsu sam spremao večeru za neku njegovu proslavu u Budimpešti. Spremao sam kombinaciju hrane skandinavskog tipa. Predjelo su bile školjke san žak sa tartufima, za glavno jelo sam spremao ribu list, turbo tartuf i teleći obraz, dok je za dezert bila klasika - vanila, tartuf mak i maline. To je neki šef-desert, vruće- hladno. Bio je zadovoljan, tako je rekao, ako nije lagao, ja to ne znam - kaže Edin.

foto: Privatna Arhiva

Edinovim kulinarskim umećem bio je oduševljen i Elton Džon, kome je takođe spremao sezonska jela, koja su inače njegova specijalnost. - Eltonu Džonu sam kuvao supu od gambora, za glavno jelo karfiol u prženom maslu s jabukom i timjanom. Kao kuvar uvek komuniciram sa svojim gostima i trudim se da im budem dobar domaćin, tako da je i Elton Džon bio zadovoljan - priča Edin, koji napominje da je u restoranu u Geteborgu često kuvao i jednom od najboljih fudbalera sveta Zlatanu Ibrahimoviću.

Misija Promoviše jela s Balkana

Kao učesnik šou-programa "Borba kuvara", koji je u Švedskoj gledalo dva miliona ljudi i u kom je pobedio sedam najboljih švedskih kuvara, Edin Džemat je postao slavan, što danas koristi za promociju balkanske kuhinje. - U Švedskoj u marketima prodajemo jela s Balkana namenjena našim Balkancima, ali i Šveđanima. U kutije pakujemo ćevape i pljeskavice s dodatim kajmakom i solju. Jelo se može iz kutije odmah baciti na roštilj i jesti kao da ste na Balkanu. Pakujemo i sveža gotova jela - musaku, đuveč i ćufte - ističe Edin Džamat.

Oduševljen Beogradom Noćni život bolji od kuhinje

Na pitanje kako mu se sviđa u Beogradu, Edin kratko odgovara: "Vau", ali ističe da će Šveđanima preporučiti ne hranu, već noćni život. - Beograd je fantastičan grad. Ovde nije važno da li je subota ili je utorak, muzike ima svuda. Usluga je fantastična, obišli smo dosta restorana. Hrana niže klase je prilično dobra, ali verujem u to da Beograd ima potencijala za nešto mnogo bolje - kaže Edin.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Damir Dervišagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track