STEFANOVIĆ: Pravila za vozače nisu zbog kazni već zbog zaštite života
Foto: Marina Lopičić

apel policije

STEFANOVIĆ: Pravila za vozače nisu zbog kazni već zbog zaštite života

Društvo -

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da vozači, nažalost, ne obraćaju pažnju na upozorenja i apele policije da se pridržavaju pravila.

On je, takođe, ponovo upozorio da se ne seda za volan pod dejstvom alkohola, kao i da se vozi u skladu sa ograničenjima brzine.

"Apelujem na ljude, poslednjih pet dana vršili smo pojačane provere nivoa alkoholisanosti, i nažalost utvrdili da je 1.588 vozača koje smo zaustavili, vozilo pod dejstvom alkohola, od toga čak 306 sa nivoom alkohola od preko 1,2 a čak 58 sa preko dva promila alkohola u krvi", rekao je Stefanović za RTS.

Alkohol je, kako je dodao, jedan od najvažnijih faktora rizika koji utiču na teške saobraćajne nezgode, poput dve tragedije nedavno kod Kuršumlije "Molim vozače da ne misle da saobraćajna pravila služe samo zbog kazne; ona služe da zaštite vozače, samo da se pridržavaju pravila da bi se zaštitili životi", naglasio je Stefanović.

On je podsetio i da policija često upozorava da je potrebno smanjiti brzinu i ići na put odmoran, kao i da se ne smeju koristiti mobilni telefoni tokom vožnje.

Govoreći o saobaćajnim nezgodama u Sribji prethodnih dana, Stefanović je rekao da je reč o tragedijama i još jednom je zamolio vozače da razumeju da pravila ne služe zbog kazni, vec zbog zaštite života.

Dodaje da se takve nesreće najčešće događaju u vreme praznika kada je pojačan broj vozila na putevima.

foto: MUP Srbije

Rekao je da je na putevima bio prisutan dovoljan broj policajaca ali da policija ne može da zaštiti nekoga ako je on neodgovoran, jer nekad i delić sekunde utiče na nesreću.

"Odgovornost je važna, nije cilj policije da vas kazni. Upozoravam ljude da odgovaraju i za svoje i za tuđe živote", istakao je ministar.

Povodom navoda da se na putu Niš-Priština često dešavaju saobraćajne nesrece, ministar je rekao da će to proveriti s kolegama iz Saobraćajne policije, ali je naveo da postoje standardna ograničenja brzine i da je potrebno voziti u skladu sa njima.

Naveo je i da se striktno primenjuje zakon kada je reč o prevoznicima i da su kompanije dužne da vode računa o obučenosti vozača, što je sve podležno proverama.

Stefanović poručuje da profesionalni vozaci moraju da imaju licence i iskustvo koje je predvideno propisima.

Ministar je pohvalio rad policajaca koji su prilikom nezgode kod Kuršumlije rizikovali svoje živote i ušli u autobus kako bi pomogli ljudima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track