MAGAZIN ELLE ODRŽAO PRVI ACTIVE FORUM: Usvajanje i hraniteljstvo ispunjavaju i decu i roditelje
Foto: Vladimir Šporčić

U ŽIŽI

MAGAZIN ELLE ODRŽAO PRVI ACTIVE FORUM: Usvajanje i hraniteljstvo ispunjavaju i decu i roditelje

Društvo -

Uloga roditelja se sve teže ostvaruje u današnjici punoj stresa, posla ili zbog zdravstvenih smetnji i zato se problemima veštačke oplodnje, usvajanja i hraniteljstva mora što fleksibilnije i ozbiljnije pristupiti i u našoj sredini, ključna je poruka učesnika prvog Active foruma u Srbiji, koji je organizovao magazin Elle, deo "Adrija medija grupe", a po ugledu na francuske kolege.

foto: Vladimir Šporčić

Active forum je posvećen promovisanju, osnaživanju i povezivanju žena, a najbitnije teme obrađuje na panelima sa najkompetentnijim sagovornicima. Centralna tema jučerašnje regionalne konferencije bio je problem začeća i usvajanja, kao jedan od glavnih problema s kojima se susreću mnogi parovi današnjice.

- Usvajanje je dug i mukotrpan proces, a osnovni preduslov kod parova koji se na to odluče jeste suočavanje sa činjenicom da dete koje usvajaju nije tabula raza, već da ono ima prethodno iskustvo koje je najčešće traumatično. Priča o roditeljstvu je često priča o traženju smisla, ali imati date ne treba da bude jedini smisao nečijeg života, to nije dobro - istakla je Višnja Milivojević, psiholog u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu.

Ona je takođe ocenila da usvajanje ne treba tretirati kao herojstvo ili neko humano delo.

- To jeste plemeniti čin, ali od njega jednake benefite imaju i roditelji usvojitelji, kao i deca koja su usvojena i dobila pravu porodicu - istakla je Milivojevićeva.

Gost skupa bila je i Rebeka Buržen, konzul ambasade Francuske u Beogradu, koja je istakla da su osnaživanje žena i sve teme koje su s tim povezane, poput ženskih prava ili liderstva, bitne i za Francusku i za Srbiju.

- Poznato je da žene u građenju svoje karijere imaju više prepreka nego muškarci. U Francuskoj je Active forum startovao 2012. godine i od tada je stvorena mreža uspešnih žena koje žele i rade na tome da se uzajamno pomažu. Uverena sam da će i Active forum u Srbiji isto tako rasti i biti uspešan - zaključila je Burženova.

NATALIJA CVETKOVIĆ MENJAJMO SVET ZAJEDNO

Natalija Cvetković, v. d. glavne i odgovorne urednice magazina, na otvaranju skupa je istakla da je Elle sebi postavio važan zadatak da predstavljajući dostignuća uspešnih žena probudi svest kod javnosti o tome koliko se može napredovati u društvu. - Želja nam je da to postignemo interaktivnim diskusijama o konkretnim temama koje se tiču društva i žena današnjice, a po uzoru na francusko izdanje našeg magazina. Na taj način želimo da menjamo svet zajedno - poručila je ona.

foto: Elle

(Kurir/S. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track