Najnovije vesti

MOJA LANA (7) JE OTIŠLA NA RUTINSKU OPERACIJU KRAJNIKA, 6 DANA KASNIJE JE UMRLA! Bila je u ogromnim bolovima, a lekar je poslao kući!
Foto: Privatna arhiva

Tragedija u beogradu

MOJA LANA (7) JE OTIŠLA NA RUTINSKU OPERACIJU KRAJNIKA, 6 DANA KASNIJE JE UMRLA! Bila je u ogromnim bolovima, a lekar je poslao kući!

Društvo

Moja sedmogodišnja unuka otišla je na rutinsku operacija krajnika, a nakon šest dana bila je mrtva. Prethodno je imala temperaturu i jako krvarenje i umrla nam je maltene na rukama... Kako dete da umre nakon operacije krajnika?

Ovako kroz suze počinje svoju ispovest za Kurir Đorđe Janković (79) iz Beograda, čija je unuka Lana Mrkalj (7) preminula 5. juna u Urgentnom centru Srbije, u koji je hitno prevezena zbog obilnog krvarenja koje je dobila nakon operacije krajnika u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić".

foto: Privatna Arhiva

- Smatramo da je bila loše operisana i da bi je spasli da je ostala u bolnici, ali lekari su je poslali kući iako je imala povišenu temperaturu i bez obzira na to što smo ih molili da to ne rade - kaže neutešni deda i dodaje:

- Moja ćerka Ana je s Lanom primljena u institut 29. maja. Posle svih pregleda i analiza dete je operisano dan kasnije. Lana je u sali bila sat i po, umesto 20 minuta, koliko obično traje ta intervencija. Lekar je izašao sav krvav i rekao da odavno nije radio težu operaciju, da su krajnici bili potpuno slepljeni uz žlezde i arterije, kao i da je Lana obilno krvarila, ali da je sve to zaustavljeno. Taj lekar je žurio na specijalizaciju u inostranstvo i rekao Ani da ostanu u bolnici. Unuka je zatim dobila temperaturu i samo je plakala, nije mogla ni vodu da pije od bolova, a kamoli da jede... Ipak, iako su roditelji molili da je ostave u bolnici, neki drugi lekar je moju unuku u ponedeljak otpustio sa instituta - kaže Janković i dodaje da je u noći između ponedeljka i utorka čuo vrisak:

foto: Privatna Arhiva

- Sve vreme je trpela jake bolove. Lana je počela da bljuje krv u mlazevima, prizor je bio užasan, gubila je svest, videlo se da umire... Odmah smo pozvali Hitnu pomoć, koja ju je odvezla u Urgentni. Lekari su nekako uspeli da je ožive i priključili su je na aparate. Rekli su da nije disala i da je skoro sat njen mozak bio bez krvi i kiseonika... Neprekidno je krvarila. Lekari nisu uspeli da je spasu. Stalo joj je srce. Ovo je nezamisliva tragedija za našu porodicu - priča neutešni čovek.

Prema njegovim rečima, porodica je svesna da više ništa ne može da vrati njihovog anđela, ali su odlučili da ovo iznesu u javnost kako bi sprečili da se ovakve stvari ponavljaju.

foto: privatna arhiva

- Verujemo da su je u startu loše operisali i zakačili arteriju. Njoj je bio propisan i lek protiv bolova koji dodatno širi krvne sudove. Siguran sam da bi je lekari spasli da su je ostavili u institutu. Ne želim da iko više izgubi život nakon rutinske operacije - očajan je Janković.

Brojke:

  • 7 godina imala je Lana
  • 6 dana je bilo prošlo od operacije kad je umrla

Po nalogu tužioca Naložena obdukcija  

Đorđe Janković objašnjava da pošto je od prijema u bolnicu do Lanine smrti prošlo manje od 24 sata, po službenoj dužnosti je došao tužilac i naložena je obdukcija.

foto: Privatna arhiva

- Nadamo se da ćemo po završetku saznati šta se tačno desilo s našim anđelom - kaže deda devojčice.  

Ministarstvo zdravlja Naložen inspekcijski nadzor

Iz Instituta za majku i dete nismo dobili odgovore na upućena pitanja, dok je u Ministarstvu zdravlja rečeno za Kurir da su već upoznati sa slučajem i da je naložen inspekcijski nadzor, kojim će se ispitati ceo slučaj.

- U pitanju je sedmogodišnje dete i zbog toga se Urgentni centar i Klinički centar Srbije neće oglašavati do zvaničnog izveštaja kliničke obdukcije, koja je u toku, i izveštaj će zvanično dobiti i familija - rečeno je za Kurir u Kliničkom centru Srbije.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...