NEDELJU DANA DO MATURE: Ko želi da studira nek upiše gimnaziju
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Polaganje

NEDELJU DANA DO MATURE: Ko želi da studira nek upiše gimnaziju

Društvo -

Osnovci imaju još tačno nedelju dana da se pripreme za obrazovnu prekretnicu u životu, budući da će 17, 18. i 19. juna polagati malu maturu radi upisa u srednje škole.

Prvog dana će polagati test iz srpskog jezika, drugog iz matematike, a na kraju - kombinovani test. Konačni rezultati završnog ispita očekuju se 27. juna, a upis u srednje škole i gimnazije je 8. i 9. jula.

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručuje da će, poput prošle godine, i ovoga puta na polaganju biti postavljene "teške straže" kako bi se sprečilo prepisivanje.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Neće biti policije, ali doći će svi inspektori s lokala i s republičkog nivoa, savetnici i načelnici školskih uprava... Završni ispit je bitan za mlade ljude i njihove porodice jer je i kvalifikacioni i sertifikacioni, njime završavaju jedan nivo školovanja, ali i prikupljaju poene za dalje obrazovanje. Radi ga dobar deo populacije i bitan je i za državu. Kroz rezultate tih ispita država zapravo analizira rad školskih ustanova, s tim što ćemo tu analitiku za obe mature tek ozbiljno da obavljamo u ispitnim centrima - rekao je Šarčević za beogradske medije.

Ministar ističe da ne favorizuje bilo koju vrstu srednje škole, ni privatnu, ni državnu, ali ipak ima savet za učenike:

- Malim maturantima je presudno da odluče da li žele da studiraju ili rade posle srednje škole. U prvom slučaju, neka idu u gimnazije, čak i oni koji žele na studije medicine, jer sam ovih dana od dekana svih medicinskih fakulteta saznao da su kod njih gimnazijalci bolji studenti čak i od đaka iz srednjih medicinskih škola.

BROJKA 28 odsto osmaka opredeli se za gimnaziju

(Kurir/S. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track